Noodnummer 101

Alcoholverbod Astridpark

Naamloos

Het Astridpark is een publiek park ten dienste van de bewoners en bezoekers van de stad. In die zin moet iedereen daar vrijelijk terecht kunnen en er op het gemak kunnen vertoeven binnen de voorwaarden zoals vastgelegd in het Algemeen Politiereglement.

In het voorjaar werd het park meer opengetrokken door een fundamentele aanpak van de beplantingen, dit om de sociale controle te verhogen.

 

 

 

Sedert enkele weken zijn er evenwel toenemende klachten wat betreft het rondhangen in het Astridpark door meerdere individuen die er afspreken . Daarbij wordt er zeer frequent, zoniet altijd alcohol verbruikt in die mate dat er overlast ontstaat :openbare dronkenschap met regelmatig ruzies zelfs met slagen en verwondingen tot gevolg, mensen worden ongepast aangesproken, lastig gevallen zelfs geïntimideerd zodanig dat dit voor sommigen bedreigend is, minstens zo aanvoelt en ze het park gaan ontwijken. Het alcoholgebruik is hierbij overduidelijk een bezwarende factor.

Op die manier zorgt dit niet alleen voor lawaaioverlast maar ook voor een sterk negatieve sfeer in het park en de onmiddellijke buurt. Het is zover gekomen dat de Politie, die er al ruim meer gaat patrouilleren dan in normale omstandigheden, er de laatste dagen meermaals is moeten optreden waarbij diverse processen-verbaal werden opgemaakt en laatst zelfs mensen moesten afgevoerd worden naar het ziekenhuis na een uit de hand gelopen ruzie.

Gezien de ernst van de situatie en de zwaarwichtigheid van de feiten die voor zichzelf spreken en vastgesteld zijn door de Politie, zijn dringende maatregelen vereist om hieraan een einde te maken.

Zo lijkt het noodzakelijk om naast het bestaande toegangsverbod (22.00 tot 6.00 uur), minstens tijdelijk ook een alcoholverbod te voorzien zodat de gemoederen op zin minst hierdoor niet kunnen verhit worden.

Gezien de volgende bijeenkomst van de Gemeenteraad pas voorzien is op 3 oktober 2016 en gelet op de hoogdringendheid; kan niet langer gewacht worden om de vereiste maatregelen te nemen.

 

BESLUIT:

 

Op basis van deze overwegingen besluit de burgemeester met onmiddellijke ingang een alcoholverbod uit te vaardigen in het Astridpark.
Overtredingen op dit verbod kunnen gesanctioneerd worden overeenkomstig de bepalingen van artikel 19 van de aanvullende politieverordening van 1 februari 2016.