Noodnummer 101

Cyberpesten

 

 

In elke school wordt gestreefd naar een positief schoolklimaat waar warmte, vertrouwen en veiligheid centraal staan. Pesten hoort hier niet in thuis. Cyberpesten is uiteraard ook niet, want dit soort pesten stopt niet als de school afgelopen is, vaak gaat alles verder of wordt het erger in de thuissfeer. Dit heeft een invloed op de sfeer binnen de schoolmuren. Hier moet zeker en vast kort op de bal gespeeld worden door alle partijen. Denk maar aan leerlingen die geen profiel op sociale media hebben en leerlingen die wel één hebben, dit kan tot echte pestsituaties leiden op de speelplaats omdat de eerste groep niet weet waarover er gepraat wordt. Dit kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Cyberpesten is trouwens meer dan alleen maar pest-sms’jes versturen. Dit kan heel ver gaan:

-          Het wachtwoord van iemand stelen en zijn account afsluiten of praten en doen alsof je die persoon bent

-          Versturen van bewerkte foto’s of naaktfoto’s zonder iemand zijn toestemming

-          Een groeps-chat aanmaken en iemand uitsluiten zodat die persoon alles mist

-          Een vals profiel aanmaken op bijvoorbeeld YouTube, TikTok

-          Een haatprofiel aanmaken

-          Aanhoudend negatieve commentaren plaatsen bij iemands foto’s of video’s

Net zoals in het echte leven kan en mag niet alles. Het stelen van een portefeuille kan gerust vergelijken met het stelen van iemands wachtwoord. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren dit weten.

  

Tips om jezelf te beschermen tegen cyberpesten

Enkele cijfers van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Cyberpesten:

  • 1 op 3  kinderen/jongeren geconfronteerd wordt met cyberpesten.
  • 1 op 5 kinderen/jongeren al eens gecyberpest heeft.
  • Cyberpesten gaat vaak gepaard met ‘gewone’ pesterijen.
  • wie veel tijd doorbrengt op het internet, een grotere  kans maakt om bij cyberpesten betrokken te raken.
  • wie meer persoonlijke informatie op het internet zet, een grotere kans maakt op misbruik van die informatie.

 

Een eerste stap op het risico op cyberpesten te verminderen is om ervoor te zorgen dat je profielen niet voor iedereen zichtbaar zijn en dat je niet te veel persoonlijke informatie deelt op het internet. Niet iedereen hoeft alles van je te weten/zien. Alles wat je online zet kan tegen je gebruikt worden.

 

Tips om zichtbaarheid profielen te verminderen en toegang tot persoonlijke info online te beschermen:

  • Leer je kind dat het enkel apps mag installeren van de officiële shops: Google Play of iStore. Vraag je kind om er ook op te letten dat deze apps niet betalend zijn.
  • Zorg ervoor dat je kind een sterk wachtwoord heeft op zijn profielen. Een sterk wachtwoord bevat kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen. Een tip is om een wachtzin te maken zoals: MijnkleinebroerJefis8jaarenhijisgoedgek!
  • Maak een veilig profiel of e-mailadres aan voor je kind. Herinner je kind eraan dat het enkel mensen mag toevoegen die hij/zij ook in het echt kent en dat hij/zij ook selectief mag zijn in het toevoegen van online vriendjes.
  • Het is oké om iemand te blokkeren als deze persoon jou lastig valt of ongepaste berichten/foto’s stuurt.
  • Het is ook oké om berichten/foto’s als ongepast te melden bij sociale mediasites. Op de meeste sociale netwerksites heb je hier de mogelijkheid toe.
  • Je privacy-instellingen moet je geregeld aanpassen, zo zorg je ervoor dat niet iedereen toegang heeft tot jouw persoonlijke gegevens. 

  

Wat als je kind zelf cyberpest?

  • Maak je zoon of dochter duidelijk dat je niet wil dat hij/zij anderen op die manier pest. Eis dat het (cyber)pesten stopt.
  • Vraag uitleg over het waarom van zijn/haar gedrag.
  • Speel in op zijn/haar inlevingsvermogen: ‘Hoe zou jij het vinden als dit met jou zou gebeuren’?
  • Wijs op de gevolgen van onheus internet- of gsm-gebruik: de impact op het slachtoffer, de wettelijke risico’s en sancties, de negatieve weerslag op jullie relatie, de problemen met de school, …
  • Bespreek met je kind hoe hij/zij de aangerichte schade en het geschonden vertrouwen kan herstellen (naar het slachtoffer toe, naar jullie toe, naar de school toe).
  • Bereid de stap naar echte verontschuldigingen voor en kijk toe op de uitvoering ervan

 

2014 – Ik ben geen kieken

campagnebeeld

Het traditionele pestprobleem krijgt de laatste jaren meer en meer een digitale dimensie. Jongeren hebben dagelijks toegang tot verschillende gsm- en computertoepassingen, wat er toe leidt dat ze elkaar ook langs deze kanalen kunnen pesten. Aangezien cyberpesten vaak voortvloeit uit klassiek pesten op school en ook daar zijn impact laat voelen, krijgen scholen een belangrijke taak toebedeeld in de preventie, detectie en oplossing van cyberpesterijen.

In de Ieperse secundaire scholen wordt actief rond het thema cyberpesten gewerkt.

In het scholenoverleg Ieper - partnerschap tussen alle Ieperse diensten en instellingen die werken met jongeren, waar de politie ook een partner is - zijn in het kader van de Week tegen Pesten enkele acties op touw gezet.

Het campagnebeeld wordt in de vorm van een affiche en placemats voor op de plateaus in het schoolrestaurant in de kijker gezet.

In samenwerking met de preventiedienst van Stad Ieper woonden meer dan 1700 leerlingen uit de secundaire scholen een theatervoorstelling rond cyberpesten bij.

Daarnaast kwam de preventiedienst van de lokale politiezone Arro Ieper in verschillende klassen om er een voorstelling te geven omtrent de gevaren van het internet.

Omdat cyberpesten vooral plaatsvindt op sociale netwerksites zoals Facebook, kregen de jongeren hier ook met een brochure over hoe ze in 7 eenvoudige stappen hun Facebook profiel kunnen beveiligen. Op die manier leren de jongeren hoe ze zelf stappen kunnen zetten om zich te beschermen tegen pesterijen.

Ouders kunnen samen met hun kind aan de slag om het Facebook profiel beter te beschermen tegen pesterijen.

In de week tegen pesten werd ook aan elke 100ste deler van de boodschap op de Facebook pagina 'ik ben geen kieken' een gratis cinematicket gegeven. In totaal werden 50 tickets verloot.

 

Soms lucht één babbel op

 

Jongeren Advies Centrum (JAC)

Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Je kan bij het JAC terecht met elke vraag.

Bij de meeste JAC’s kan je gewoon binnenstappen met je vraag. Soms moet je een afspraak maken. Je kan ook bellen, mailen of je chatten. Als je dat wil, kan je altijd anoniem contact opnemen. Een hulpverlener geeft je meteen advies, informatie en praktische hulp, maar luistert vooral naar je verhaal.Op http://www.jaccentraalwestvlaanderen.be/ kunnen jongeren terecht voor info en advies.

Chatten met een hulpverlener is elke werkdag mogelijk op http://www.jac.be/

Awel

Je kan ook contact leggen met Awel op https://www.awel.be/ of via 102.

Therapeuten voor Jongeren (TeJo)

Zie je het even niet meer zitten? Spring binnen bij therapeuten van Tejo en doe je verhaal!

Tejo biedt gratis, anoniem en onmiddelijk herapeutische begeleiding aan jongeren van 10 tot 20 jaar.

Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW)

Of je kan het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk, Maloulaan 43, Ieper) contacteren via onthaal@cawcentraalwestvlaanderen.be of op het nummer 057/220930.

Centrum voor Leerlingen Begeleiding (CLB)

Neem contact op met een leerlingenbegeleider van het CLB (Centrum voor leerlingenbegeleiding). Dat kan anoniem via CLBchat en/of maak een afspraak met het CLB waar jouw school mee samen werkt. Op https://www.vrijclb.be/vrij-clb-westhoek kan je lezen hoe je in contact kan komen met het CLB.

Bronnen:

https://kieskleurtegenpesten.be/

https://mediawijs.be/internetgebruikbijkinderen

Laatst bijgewerkt op 03/07/2020