Noodnummer 101

Opleiding signaalgever

In België zijn er zo'n 7.000 seingevers. Ze vormen een belangrijke schakel bij het in goede banen leiden van wieler- en andere sportwedstrijden.
Zonder deze vrijwilligers zouden de verschillende sportdisciplines, waaronder de wielersport, wellicht geen toekomstperspectieven meer hebben.

De provinciegouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, Provincie West-Vlaanderen en Wielerbond Vlaanderen opleidingen ‘signaalgever’, organiseren op diverse locaties in West-Vlaanderen een opleiding “signaalgever”.

 

Huidige situatie
In de huidige maatschappij is het niet meer zo eenvoudig om de taak van signaalgever op zich te nemen: de regels van de wegcode zijn niet altijd duidelijk, het optreden van een signaalgever door een weggebruiker wordt niet altijd begrepen wat kan leiden tot misverstanden of tot (verbale) agressie. Ook over eventuele vergoedingen blijven er vele vragen en onduidelijkheden.

 

Inhoud opleiding
Tijdens de opleiding komen volgende aspecten aan bod:

  • Wegcode m.b.t. de opdracht van signaalgever: wie kan optreden als signaalgever met welk doel en welk verwachtingspatroon
  • Wegcode m.b.t. het verschil tussen bevelen en aanwijzingen: wat bij het niet naleven van de aanwijzingen
  • Deontologie van de signaalgever (o.a. gebruik alcohol voor en tijdens de opdracht, aanwezigheid, kledij, uiterlijk, fysieke beschikbaarheid, wettelijke herkenningsmiddelen...)
  • Korte toelichting over de organisatie politie
  • Korte toelichting over het samenwerken met politie (vb. bij ongeval op parcours)
  • Conflictbeheersing in huidige maatschappij (basis met mogelijkheid op later tijdstip een uitgebreider opleidingsmoment te volgen)
  • De wielerbond en verzekering
  • De vergoedingen  - statuut vrijwilliger - impact op uitkeringen zoals ziekte, pensioen, werkloosheidsvergoeding

 

De opleiding  zal plaats vinden op dinsdag 8 december 2015.

Uur: 18u30 tot 21u30

Plaats: Gemeentehuis te Langemark-Poelkapelle, Kasteelstraat 1

 

Inschrijven kan tot vrijdag 4 december op het lokaal commissariaat, via tel. 057 49 09 24, of via e-mail op politie@langemark-poelkapelle.be met vermelding van naam, adres, geboorteplaats- en datum, telefoonnummer en eventueel e-mailadres.