Noodnummer 101

Stefaan GHESQUIERE Terug naar overzicht

Wervik_Geluwe centrum_GHESQUIERE Stefaan

Wijkinspecteur Geluwe Centrum

 • Sint-Pol 5
 • 8940 Wervik
 • T: 056 234 620

Meer info

Stefaan Ghesquiere is wijkinspecteur van Geluwe Centrum. Zijn lokaal commissariaat ligt in Wervik.

U kan hem mailen via PZ.Arroieper.LCWervik@police.belgium.eu.

  

Ligging van de wijk

De wijk vormt een stuk van de oostelijke grens van de politiezone Arro Ieper en dit aansluitend aan PZ Grensleie.

De N8 is een drukke verkeersas centraal door de wijk en de wijk wordt tevens ingesloten door de A19 en de N58. Het hoofdgedeelte van de wijk situeert zich in centrum Geluwe, deelgemeente van Wervik. Centraal ligt het vernieuwd gemeentepark waardoor de Reutelbeek stroomt. Betreft Sint-Dionysius parochie.

  

Beschrijving van de wijk

In Geluwe wonen veel gezinnen die familie zijn van elkaar en dit reeds generaties ver. Als nieuwkomer en niet-Geluwenaar, duurt het als wijkagent enige tijd vooraleer u aanvaard en gewaardeerd wordt. Het vertrouwen groeit naarmate de aanwezigheid in de wijk.

In de wijk situeren zich 4 vestigingen van scholen:

 • Kleuter-en lagere vrije basisschool "De Graankorrel" met vestiging in Beselarestraat en Schoolstraat
 • Middenschool eerste graad "St Joris" met afdeling in de Kloosterstraat
 • BSBO "De Vlier" met vestiging in de Guido Gezellestraat

In de wijk bevinden zich 5 restaurants, een 13-tal cafés, 3 frituren, een pita-bar, een tapas-bar, alsook een paardenmanège.

De sporthal "Ter Linde" in de Tuinwijk is een veelgebruikte ontmoetingsplaats van de bewoners voor allerlei manifestaties (toneel, beurzen, recepties, maaltijden ...) en ook het gemeenschapscentrum "De Gaper" op de St. Denijsplaats wordt veelvuldig gebruikt en bezocht voor gelijkaardige, kleinere doeleinden of fuiven. Op de site van "De Gaper" vindt men het jeugdhuis "De Jukte" die veelvuldig wordt bezocht tijdens het weekend door jongeren uit de onmiddellijke omgeving. De bibliotheek wordt ook druk bezocht.

Geluwe kenmerkt zich vooral door een sterk verenigingsleven geschoeid op gezonde dorpsmentaliteit zoals bijvoorbeeld: toneel, muziekharmonie, Okra, zangkoor, KAV, KWB, Chiro, sportverenigingen (voetbal, judo, volleybal, petanque-club, schuttersclub, ping-pong club ...), motorclub, gezinsbond, davidsfonds ...

Geluwe heeft verschillende soorten woonmogelijkheden:

 • Wijken Carré, De Witte Poorte en Dourdan zijn eerder sociale woonwijken
 • Wijken Kanter, Emiel Huysstraat, Remi Ghesquiere zijn eerder residentiële woningen
 • Woningen in centrum met delen ingericht als woonerf of 30 km-zone
 • Goed uitgebouwd rust-en verzorgingstehuis "Ter Beke" van het OCMW eveneens met serviceflats

Er is een goed georganiseerde kinderopvang "De Sloeber" via het OCMW en er zijn verschillende plaatsen voor kinderopvang ingevolge privaat initiatief.

Jaarlijks worden sportmanifestaties georganiseerd op de openbare weg:

 • 4 wielerwedstrijden waarvan 1 "interclub" met een 180-tal renners
 • 1 duathlon met een 200-tal deelnemers
 • 1 loopwedstrijd "Dwars door Geluwe" met een 800-tal deelnemers
 • Passage wielerwedstrijd voor profs:"Gent-Wevelgem"

De "Gapersfeesten" in juli met volledig verkeersvrij centrum en de "Kerstmarkt" in december zijn jaarlijks terugkerende tradities met absolute topper "De nachten van de Jukte" in augustus. De autorally "12 uren van Wervik" heeft doorgang in deze wijk. Op 10 november is er tevens de St. Maartensstoet met een 500- tal deelnemers. Jaarlijks zijn er 2 kermissen met aanwezigheid van kermisattracties.

Winkelen en zaken doen kan in Geluwe perfect, gezien allerhande winkeliers en zelfstandigen aanwezig zijn. Er is ook een klein industrieterrein gevestigd in de Industrielaan met firma's van uiteenlopende aard: transportbedrijf, bouwstoffen, koeltechnieken, verandabouw ...

De Lijn heeft ook belangrijke stelplaats in de omgeving Ieperstraat - Korte Tramstraat.

Er zijn dokters, apotheken, tandartsen, kinesisten en veeartsen die hun praktijk hebben in Geluwe. Zelfs bewoners van omliggende gemeenten komen hun inkopen en zaken doen in Geluwe. Daarbij kunnen ze terecht in onder andere kledingszaken, lingeriezaak, kaashandel, wassalon, manicure/pedicure, immo, fruithandelaars, fruitteler ...

In Geluwe wordt nog goed "geleefd" met een toeziend en goedkeurend preventief (soms repressief) oog van de wijkinspecteur !