Noodnummer 101

Danielle DEBRAEVE Terug naar overzicht

Wijkinspecteur Wervik Centrum

  • Sint-Pol 5
  • 8940 Wervik
  • T: 056 234 620

Meer info

Danielle Debraeve is wijkinspecteur voor de wijk Wervik Centrum. Haar regiocommissariaat ligt in Wervik.

U kan haar mailen via PZ.Arroieper.RegioOost@police.belgium.eu.

  

Ligging van de wijk

De hoofdstraat van de wijk is de N311 bestaande uit de Speldenstraat, Geluwestraat en de Geluwesesteenweg, tot aan het rond punt met de N58 die vervolgens verder gaat naar Geluwe zijnde een deelgemeente van Wervik. De Speldenstraat heeft vervolgens ook verbinding met het rond punt (Lege Kruise) waarop de N303 aansluit (Kruisekestraat), de Komenstraat en de Magdalenastraat (richting gensbrug). Daartussen in zuidelijke richting zijn er tal van andere straten tot aan de Leie en tot aan de grens met Menen.

Buiten het centrum in de richting van Menen is er ook het gehucht Laag-Vlaanderen, dat vooral gevormd wordt door verschillende wijken o.a. De Riemeers, Prof. Idewijk, Louis Geutenwijk, Esdoornwijk en Bourgondiëwijk. Daarnaast is er een nieuw industrieterrein gelegen langs de Bootweg.

Verder is er ook nog het industrieterrein R. Klingstraat-Hoogweg, het station en het stadspark Oosthove met zwembad, fuifzaal en recreatiepark.

  

Beschrijving van de wijk

Het betreft hier een zeer dicht bevolkte buurt vooral in het centrum met een mix van Belgen en tamelijk veel Fransen die alhier hun intrek komen nemen vanwege de goedkopere huurprijzen. Het spreken van een woordje Frans is zeker wenselijk.

Vanuit het centrum (St. Maartensplein) komt men in de Speiestraat die wat verder overgaat in de Menensesteenweg tot aan Menen.

In het begin van de Speiestraat is er het stadspark Oosthove, de instellingen "De Wijzer" en De Witte Berken" voor minderjarige geplaatste jongeren met enkele recent nieuwbouw appartementen tussen de aanééngesloten bebouwing.

Wat verder treft men er in de Menensesteenweg een grote meubelfabriek en -zaak (Confortluwe-Crack) aan, gekend als sponsor van talrijke sportactiviteiten.

Op enige afstand van de Speiestraat en de Menensesteenweg treft men de Leie aan, die ook dienst doet als landsgrens. Het belang van de Leie vandaag is de rust die men er aantreft.

Tussen de Molenstraat en de Ommegangstraat ligt de Stationsstraat met het station gelegen op de lijn Poperinge-Kortrijk. De Stationsstraat was vroeger gekend voor de talrijke herbergen.

Eén van de zijstraten van de Speiestraat is de Grauwezusterstraat alwaar er een klooster is gelegen, vandaar de naam van de straat.

Het klooster met bijhorende kapel is geklasseerd en doet nu dienst als wijkschool en als logies voor personen met een beperking (afdeling van de Lovie).

Buiten het centrum komt men in het gehucht Laag-Vlaanderen, met een eigen school en talrijke kleine handelaars.

Op de wijk Laag-Vlaanderen wonen er hoofdzakelijk mensen uit de arbeidersklasse, vroeger gekend als grensarbeiders. De straten Laagweg en Laag Vlaanderenstraat verwijzen hier voornoemd gehucht.

Tussen de Geluwestraat en de Laagweg liggen op Werviks grondgebied o.a. ook nog de Robert Klingstraat en de Hoogweg, waar het enige industrieterrein is gelegen met verschillende bekende en minder bekende bedrijven.

Momenteel is er ook een nieuwbouwproject bezig in een zijstraat van de Hoogweg van een vijftig tal woningen. 

Wervik is een typische grensstad, gelegen op de taalgrens met Wallonië. De stad bestaat uit twee delen: enerzijds een deel gelegen in het meeste zuidelijke regio van West-Vlaanderen, en anderzijds is er ook nog Wervicq Sud, de zuster gemeente van Wervik gelegen in Noord-Frankrijk.

De enige verbinding is de Leiebrug. De Leie scheidt al generaties lang beide delen van elkaar Wervik (Viroviacum) is al gekend ten tijden van de Romeinen (talrijke opgravingen) en in het bijzonder voor de vlasindusstrie (Ledie) en de tabaksteelt.