Noodnummer 101

Na´ri DEVELTER Terug naar overzicht

Wervik_Geluwe, Kruiseke centrum_DEVELTER Naïri

Wijkinspecteur Kruiseke en deelgebied Geluwe

  • Sint-Pol 5
  • 8940 Wervik
  • T: 056 234 620

Meer info

Naïri Develter is wijkinspecteur voor Geluwe en Kruiseke. Haar regiocommissariaat ligt in Wervik.

U kan haar mailen via PZ.Arroieper.RegioOost@police.belgium.eu.

  

Ligging van de wijk

Deze wijk bestaat uit 2 delen namelijk Kruiseke en deelgebied Geluwe.

  

Beschrijving van de wijk

Kruiseke

Kruiseke betreft een gehucht behorende bij Wervik. In 1963, bij de vastlegging van de taalgrens, werd Kruiseke overgeheveld van Comines naar Wervik. De dorpskern situeert zich rond de Kruisekestraat, de verbinding Wervik-Beselare. In de dorpskern is er de Heilige Hart Kerk, waar de Heilige Rita (patrones voor de hopeloze zaken) wordt vereerd. Veel mensen van ver buiten Kruiseke komen geregeld de Heilige Rita vereren. In Kruiseke is er een bloeiende vrije basisschool (ongeveer 160 leerlingen), wat heel veel is voor een dergelijke kleine samenleving. Verder is er ook nog de voetbalclub Sparta Kruiseke. Samen met andere verenigingen zorgen de school en de voetbalclub ervoor dat er in Kruiseke regelmatig iets te beleven valt. Jaarlijks worden er door de plaatselijke wielerclub 2 wielerwedstrijden ingericht.

Vanaf de kerk vertrekt het 'Kruisekepad', een bewegwijzerde wandeling die u voert langs de mooiste pittoreske plaatsen van Kruiseke.

Kruiseke wordt doorkruist door de Kruisekestraat. Dit betreft een drukke verkeersweg die verbinding geeft tussen de A19 en de N58. Nadeel daarvan betreft het soms drukke en gevaarlijke verkeer.

Kruiseke is heel landelijk gelegen. Er zijn veel landbouwbedrijven. Naast de reeds bestaande wijk 'Hoogland', is er ook de nieuwe wijk John Eden. Deze bestaat enerzijds uit 12 sociale woning en anderzijds 24 verkavelingen met nieuwbouw. Deze nieuwe wijk zal ongetwijfeld Kruiseke verder laten bloeien. Kruiseke is in de volksmond gekend als 't Monaco van Wervik.

  

Ter Hand

Ter hand betreft een gehucht horende bij Geluwe (deelgemeente Wervik). Ter Hand is eveneens landelijk gelegen. Ter Hand is gelegen tussen Geluwe, Beselare en Dadizele. Ter Hand wordt 'gescheiden' van Geluwe door de A19 autosnelweg. Veel landelijke woningen worden gekocht en verbouwd door jongere mensen. Dit komt zeker de verfraaiing van de omgeving ten goede. Buiten een bakkerij is er in Ter Hand geen enkele andere handelszaak.

In Ter Hand zijn er veel landbouwbedrijven. Er is minder verenigingsleven. Tot voor enkele jaren was er een bloeiend feestcomité die allerlei festiviteiten organiseerde. Nu is dit niet meer het geval. Jaarlijks vindt er de winterse Duathlon plaats. Ook veel wandel- en fietstochten doorkruisen de landelijke wegen.

Vanaf Ter Hand vertrekt de 8 km lange Boerenkrijgwandeling, ook gekend als het Brigandspad.