Noodnummer 101

Saskia SCHEERLINCK Terug naar overzicht

Zonnebeke_Geluveld, Beselare, Zandvoorde_SCHEERLINCK Saskia

Wijkinspecteur Beselare-Geluveld-Zandvoorde

  • Langemarkstraat 8
  • 8980 Zonnebeke
  • T: 051 779 090

Meer info

Saskia Scheerlinck is wijkinspecteur van de wijk Beselare Geluveld Zandvoorde.

Haar regiopost ligt in Zonnebeke. U kan haar mailen via PZ.Arroieper.RegioOost@police.belgium.eu.

  

Ligging van de wijk

Beselare situeert zich tussen de Oude Kortrijkstraat, Polygonebos, Reutelhoek, Noordeinde, Keiberg, Oosthoek, Kortekeer en Polderhoek.

Geluveld situeert zich tussen de Polderhoek, Zuidhoek, rond punt Kruiseike, via landerijen tot tegen Zandvoorde, Zandvoordestraat, Keiweg, Waterstraat en tot aan de Zandberg.

Zandvoorde grenst enerzijds aan de taalgrens met Comines-ten-Brielen, anderzijds aan Kruiseke, Geluveld en Zillebeke.

Beschrijving van de wijk 

Beselare

Beselare omvat enkele grote wijken: Neerhof, Berg, Molenhoek, De Warande en de sociale wijk. De sociale wijk is de oudste van het dorp. De Warande is een recente wijk met hoofdzakelijk jonge mensen.

De dorpskern wordt doorkruist door de gewestweg N303 (Wervikstraat - Beselarestraat) die een druk bereden verkeersas vormt voor vrachtwagens en personenauto's van en naar de autosnelweg A19 met de nodige overlast tot gevolg.

In de dorpskern zijn er nog een viertal cafés met een matig aanwezig verenigingsleven. Jaarlijks is er in juni een kleine dorpskermis. Om de twee jaar vindt er op de laatste zondag van juli een 'Heksenstoet' plaats met een grote volkstoeloop.

In het centrum treffen we enkele handelszaken aan waaronder het warenhuis "Mariette".

In de Geluwestraat is het sportcentrum "Sporthalle de Hekseketel" gelegen waar meerdere sporten onder begeleiding kunnen beoefend worden. Recent werden de bouwwerken gestart van een nieuw ontmoetingscentrum, ingericht met accommodatie voor fuiven.

Op het speelplein, palend aan het Kerkplein, Neerhof, sociale wijk, en aan de Kortekeer, is er weinig of geen overlast van jongeren.

De gemeentelijke basisschool "De Biesweide" situeert zich in de Kloosterlaan. In overleg met de gemeente, school en buurtbewoners wordt de verkeerssituatie in 2011 heraangelegd ter bevordering van de verkeersveiligheid.

  

Geluveld

Geluveld omvat de wijken: De Linde en Tuinwijk. De Linde is een jonge, recente wijk met hoofdzakelijk jonge gezinnen. De Tuinwijk bestaat voornamelijk uit sociale woningen van meer dan 25 jaar oud en bewoond door mensen van gevorderde leeftijd.

De dorpskern van Geluveld wordt tevens doorkruist door de gewestweg N8 (Menenstraat) die een belangrijke verkeersas vormt tussen Ieper en Menen, alsook naar de autosnelweg A19.

Door de aanleg van een op- en afrit van de autosnelweg A19 te Zonnebeke is de Menenstraat de laatste 10 jaar ontlast van druk verkeer. Enkel tijdens de zomerperiode is er op de Menenstraat soms stilstaand verkeer door bezoekers van het pretpark Bellewaerde te Ieper (Zillebeke).

De dorpskern telt nog drie herbergen, bezocht door buurtbewoners en sportverenigingen. Rond Geluveldplaats en de Menenstraat staan meerdere oude gerenoveerde woningen en weinig of geen handelszaken.

Bij de oude inwoners heerst nog de mentaliteit uit de tijd van het bewind van de familie Keygnaert, bewoners van het kasteeldomein en eigenaar van vele landerijen en gebouwen in de regio. Sinds een tiental jaren is het kasteel in privébezit.

Op het bedrijventerrein 'Polderhoek' te Geluveld zijn ondermeer de gekende bedrijven Poppies International, Deslee Waeving, Ropa, Haeting Service, Gabecon, Vecari en het gemeentelijk containerpark gevestigd.

In juli is er de dorpskermis en de Tuinwijkfeesten, in september de Bamisfeesten in 'OC 't Gelevelt'.

De verkeerssituatie aan de gemeentelijke basisschool "De Regenboog" in de Oude Zandvoordestraat en naast de Kerk (Geluveldplaats) word gewijzigd en heraangelegd ter bevordering van de verkeersveiligheid.

Zandvoorde

Zandvoorde is een deelgemeente van Zonnebeke. Zandvoorde grenst enerzijds aan de taalgrens met Comines-ten-Brielen, anderzijds aan Kruiseke, Geluveld en Zillebeke. Zandvoorde telt ongeveer 500 inwoners en heeft een oppervlakte van 6.68km². In de dorpskern bevindt zich de St.-Bartholomeuskerk. U vindt er ook het Zandvoorde British Cemetery terug, een Brits militair kerkhof uit de Eerste Wereldoorlog. Er zijn ook de Zandvoordse bossen (Gasthuisbossen), die veel wandelaars aantrekt. Verder is het glooiend landschap in trek bij wielertoeristen.

Verder is er het geboortehuis van Romain Brel, de vader van de chansonnier Jacques Brel.

Zandvoorde is eveneens landelijk gelegen. Naast de talrijke landbouwbedrijven worden veel landelijke woningen gekocht door de jongere generatie.