Noodnummer 101

Geert DESMET Terug naar overzicht

Moorslede_Moorslede Zuid, Vijfwegen_DESMET Geert

Wijkinspecteur Moorslede Zuid en Vijfwegen

  • Pater Lievensstraat 3
  • 8890 Moorslede
  • T: 051 788 181

Meer info

Geert Desmet is wijkinspecteur voor de wijk Moorslede Zuid en Vijfwegen. Zijn regiopost ligt in Moorslede.

U kan hem mailen via PZ.Arroieper.RegioOost@police.belgium.eu

  

Ligging van de wijk

Groot-Moorslede omvat Moorslede zelf, Dadizele en Slypskapelle. De wijk vormt één van de drie wijken, gelegen binnen groot-Moorslede. Het omvat een zeer uitgestrekte wijk wat oppervlakte betreft. De wijk ligt hoofdzakelijk binnen de volgende grenzen: De Menensesteenweg (route polonaise), grens met Beselare, als Ieperstraat-Gentsestraat en de Heulebeek (laatste woning is 't Spaans Dak).

  

Beschrijving van de wijk

Binnen de omschrijving liggen er een drietal grote wijken: De Schilderswijk (genoemd naar de straatnamen van bekende schilders), de Emiel Jacqueswijk en de Kouterwijk. De Kouterwijk is een jonge, recente wijk met hoofdzakelijk jonge gezinnen. Er wordt nog altijd bijgebouwd.

De Schilderswijk bestaat voornamelijk uit alleenstaande of halfopen bebouwde woningen.

De Emiel Jacqueswijk is de oudste van de drie wijken en omvat nogal een groot deel sociale woningen.

De driehoek Tuimelarestraat/Briekhoekstraat/Breulstraat vormt een bescheiden industriezone. In die industriezone zijn slechts enkele gebouwen permanent bewoond. Het containerpark, alsook een aantal transportbedrijven zijn daar te vinden. De bekendste zijn: Transport Verstraete (Dadizeelsestraat), nv De Duytsche (Dadizeelsestraat). Naast de voormelde wijken en industriezone, is de rest van de wijk tamelijk landelijk gebied.

Moorslede kent een sterk wielerverleden. Eén straat dankt haar naam aan een zeer goed oud-wielrenner, namelijk Cyriel Vanhauwaert. Cyriel was een geboren Moorsledenaar en won talrijke grote wielerklassiekers! Vandaag pronkt zijn standbeeld in volle glorie op het sportcentrum.

Moorslede slaagde er zelfs ooit in, om in 1950 het wereldkampioenschap te organiseren! De bekendste aller flandriens Briek Schotte mocht toen op het hoogste schavotje staan. De wielertraditie is vandaag nog altijd sterk aanwezig onder de Moorsleedse bevolking.

Bijhorend tot de wijk is ook het dorpje Slypskapelle.

Slypskapelle bevindt zich tussen Moorslede en Dadizele. Niettegenstaande Slypskapelle de kleinste is van de drie, zijn de bewoners bijzonder trots op het feit dat ze van "Slyps" zijn. Zeg niet tegen iemand van Slyps dat hij van Moorslede is of in Moorslede woont. De dorpelingen van Slypskapelle vormen een tamelijk sterke band. Het verenigingsleven is er sterk aanwezig. In Slypskapelle is er slechts één cafeetje "Sint-Jozef". Dankzij dat cafeetje vinden diverse verenigingen er hun onderkomen.

Bij nieuwe inschrijvingen zijn er nogal wat jonge mensen die zich komen vestigen in de wijk. Dit was enigszins nodig, gezien de bevolking stillaan aan het veroudern was. Jonge gezinnen zijn nu veelal in het bezit van twee auto's waardoor vanuit Moorslede een vlugge verbinding mogelijk is naar Roeselare en Kortrijk en het wonen op zich te Moorslede dan ook geen belemmering meer vormt.

Eén zaak wat vele bewoners niet begrijpen is dat, ondanks het feit dat Moorslede gelegen is naast Roeselare, deze gemeente tot de lokale politie Arro Ieper behoort.