Noodnummer 101

Ulrich BONNIER Terug naar overzicht

Zonnebeke_Passendale_BONNIER Ulrich

Wijkinspecteur Passendale

  • Langemarkstraat 8
  • 8980 Zonnebeke
  • T: 051 779 090

Meer info

Ulrich Bonnier is wijkinspecteur van de wijk Passendale. Zijn regiopost ligt in Zonnebeke.

U kan hem mailen via PZ.Arroieper.RegioOost@police.belgium.eu

  

Ligging van de wijk

De wijk Passendale is een deelgemeente van Zonnebeke en is gelegen langs de verkeersdrukke gewestweg N 303 tussen Wervik en Staden. De gemeente wordt als het ware middendoor gesneden door deze verkeersas.

  

Beschrijving van de wijk

De wijk Passendale heeft ongeveer 3050 inwoners en is 2.222 ha groot.

De gemeente Passendale is wereldwijd gekend als 'Kaasdorp'. De ter ziele gegane Kaasstoet was gekend tot ver in het buitenland (Frankrijk, Nederland, Engeland) en lokte in de beginjaren (1985....) tot 40.000 bezoekers. Alle horecazaken deden zeer goede zaken tijdens deze feestelijke dag in de maand augustus. De ordediensten hadden de grootste moeite om alles vlot te laten verlopen. Momenteel zijn er alleen nog 'Kaasfeesten' waarbij het centrum afgesloten wordt voor alle verkeer en er talrijke handelaars hun standjes opslaan.

Passendale is ook gekend van de eerste wereldoorlog '14-'18 en 'De slag van Passendale' in 1917. De grootste Britse oorlogsbegraafplaats is in Passendale gelegen, genaamd 'Tynecot cemetry' in de Tynecotstraat op de kleine heuvel tussen Passendale en Ieper. Honderdduizenden bezoekers, waaronder veel Britse schooljongeren zakken ieder jaar af om er de gesneuvelde landgenoten, mogelijks familieleden te eren en te herdenken. Er zijn tijdens de 'Groote Oorlog' duizenden jongeren gesneuveld afkomstig van over de ganse wereld (Britten, Fransen, Duitsers, Canadezen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders, ...). Naast Tynecot cemetry is er nog Canadian Memorial en New British cemetry als grote oorlogsbegraafplaatsen. Ieder jaar worden er in de regio nog stoffelijke resten opgegraven van gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en krijgen er hun laatste rustplaats op één van deze begraafplaatsen. Het oorlogsmuseum te Zonnebeke 'Passendale Memorial' verwijst tevens naar deze gruwelijke gebeurtenis. Dit jaar heeft de gemeente Zonnebeke het toeristisch masterplan 'The Legacy of Passchendaele' gepland die kadert in de herdenking van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.

Het centrum van de gemeente Passendale werd enkele jaren geleden volledig gerenoveerd en er kan nog slechts op één helft van het marktplein geparkeerd worden. Het parkeren in het centrum van de gemeente blijft een moeilijk punt bij feestelijkheden of begrafenissen. Ook de 4° Regiment Karabiniersstraat werd recentelijk heraangelegd en de ingang van de Vrije Basisschool De Fontein werd beter beveiligd. Er is nog slechts één oversteekplaats voor de kinderen wat aan de gemachtigde opzichters een beter overzicht geeft thv de schoolpoort.

In het centrum van de gemeente zijn er de laatste jaren heel wat woningen bijgekomen door enkele nieuwe verkavelingen, o.a. Sint-Omaarsfontein, De Hooge Moenen en Ter Gracht. De woonwijk Brouckhof is gelegen achter de kerk en bestaat uit de sociale woonwijk Brouckhof-Noord (eerste fase) en de residentiële wijken Brouckhof-Zuid en Brouckhof-Oost met in totaal ongeveer 150 woningen. Het voormalige gemeentehuis werd bijna volledig afgebroken, enkel de voorgevel werd bewaard. De binnenruimte werd veranderd in een tiental mooie serviceflats.

In de dorpskern zijn er een vijftal drankgelegenheden op minieme afstand die in de zomer af en toe wat overlast of nachtlawaai teweegbrengen. Het verenigingsleven is er zeer actief en neemt veel initiatief. In de Canadalaan biedt het 'OC Passchendaele' een moderne locatie voor deze verenigingen waar iedere week tal van activiteiten doorgaan zowel voor jong als oud.