Noodnummer 101

Ann SEYS Terug naar overzicht

Staden_StadencentrumWestenWestrozebeke_SEYS Ann

Wijkinspecteur Staden Centrum, West en Westrozebeke

  • Passendalesteenweg 13
  • 8840 Staden
  • T: 051 777 390

Meer info

Ann Seys is wijkinspecteur voor de wijk Staden Centrum, West en Westrozebeke. Haar regiopost ligt in Staden.

U kan haar mailen via PZ.Arroieper.RegioOost@police.belgium.eu

  

Ligging van de wijk

De N 313 snijdt deze wijk in twee niet gelijke delen. Het eerste deel omhelst het centrum van Westrozebeke met een klein stukje van Oostnieuwkerke. Het tweede (grootste) deel heeft als inhoud het gehucht "De Vijfwegen" en een stuk van Staden (vanaf het rondpunt Sleihage tot aan het bos van Houthulst).

  

Beschrijving van de wijk

Het centrum van Westrozebeke (ook het dichtstbevolkte wijkdeel) omvat de Appelwijk, een sociale woonwijk, die gelegen is dicht bij de dorpskern. In het centrum zelf, bevindt zich een basisschool met een voor- en naschoolse opvang "De paddenstoel". Naast de basisschool is sinds kort een gloednieuw Cultureel Centrum gevestigd. Dit omvat het  servicepunt "De Nestel" en naast een feestzaal en bibliotheek zijn ook alle diensten van de gemeente er beschikbaar voor de bevolking, dit op vastgestelde dagen en uren.

Aan de andere kant van het dorp ligt de residentiële woonwijk die de Bataviaweg en de Neerhofweg omvatten. Niet ver van de residentiële wijk ligt het voetbalveld van het dorp. Daar heeft SK Westrozebeke een thuis gevonden en zijn leden van alle leeftijdscategorieën terug te vinden.

Naast het voetbal zijn er nog tal van andere activiteiten te beleven, waarbij ook de oudere bevolking niet vergeten wordt. Met de Okra kunnen nog heel wat gepensioneerden een actief sociaal leven hebben: er worden o.a. fietstochten, kaartnamiddagen, bolletra en vele andere activiteiten georganiseerd.

In het midden van het centrum van Westrozebeke ligt het slachthuis Westvlees. Ook de diepvriesbedrijven De Pinguin, Westfro en Horafrost zijn in de directe omgeving van het dorp gesitueerd. Bij alle vier deze bedrijven zijn zowel dorpelingen aan de slag als landbouwers van de omliggende boerderijen die er met hun eigen gekweekte producten terecht kunnen.

Westrozebeke zelf telt heel wat agrarische activiteit (zowel vee- als groenteteelt). Die boerderijen liggen wijd verspreid over het ganse grondgebied. Een plezant weetje: in het dorp bevindt zich een rondpunt met (waarschijnlijk enig in West-Vlaanderen) een herberg op.

Westrozebeke is een levendig dorpje waar iedereen, iedereen kent en waar enkele plaatselijke kleinhandelaars gevestigd zijn.

Het gehucht "De Vijfwegen" ligt op ongeveer 5 kilometer van het centrum van Westrozebeke en heeft zijn eigen basisschooltje waar veelal de kinderen van de landbouwbedrijven uit de buurt school lopen. Het opvangcentrum voor illegalen (Fedasil) ligt juist buiten die wijkgrens (grondgebied Poelkapelle). Veel kinderen van het opvangcentrum gaan naar het schooltje op de "Vijfwegen". Aanvankelijk waren de meningen verdeeld betreffende de komst van dit opvangcentrum maar een klein jaar verder moet gezegd worden dat dit niet echt overlast betekent voor de buurt.

Voor de ganse wijk blijft de grootste verzuchting de doorgang van zwaar (vracht)vervoer.