Noodnummer 101

Francis M'BODY Terug naar overzicht

Ieper_Zillebeke - Hollebeke_M'BODY Francis

Wijkinspecteur Zillebeke en Hollebeke

  • Ter Waarde 54
  • 8900 Ieper
  • T: 057 230 530

Meer info

Francis M'Body is wijkinspecteur voor Zillebeke en Hollebeke. Zijn regiocommissariaat ligt in Ieper.

U kan hem mailen via PZ.ArroIeper.RegioCentrum@police.belgium.eu.

  

Ligging van de wijk

De wijk bestaat uit Zillebeke, Hollebeke, een stukje van Voormezele en een klein gedeelte van Ieper. Het ligt ten Zuiden van Ieper.

  

Beschrijving van de wijk

Zillebeke en Hollebeke zijn een deelgemeente van de stad Ieper.

Zillebeke heeft een totale oppervlakte van 17,35 km², met 222 ha bossen. Er staan in Zillebeke 870 huizen en er zijn momenteel 2120 inwoners.

Hollebeke heeft een totale oppervlakte van 5,73 km². Er staan in Hollebeke 270 huizen en er zijn momenteel 702 inwoners.

Samen vormt dit één wijk voor één wijkinspecteur.

Deze wijk wordt omringd door de gemeenten Ieper, Voormezele, Wijtschate, Zandvoorde, Geluveld en Zonnebeke. Zillebeke komt van Sala (huis, vergelijk met zaal) en baki (beek), dus een woonplaats aan een beek. De Duitse gemeente Seelbach in het Zwarte Woud, waarmee Zillebeke verbroederd is, heeft een naam met dezelfde betekenis. Hollebeke is een dorpje dat al bestaat sinds 969. Het wordt in 1185 vermeld als Holebeca, van het Germaans hula hol (= in een ravijn liggend) + baki (= beek).

  

Bezienswaardigheden te Zillebeke

  • De Sint-Katharinakerk (1890–1924) bezit een fraaie romaanse doopvont
  • Provinciaal natuurdomein De Palingbeek (84 ha; wandelbos, visvijver)
  • Zillebekevijver (wandelen, vissen)
  • Pretpark Bellewaerde in het gehucht 't Hoge
  • 17 militaire begraafplaatsen met in totaal 21.232 militaire graven

Er bevinden zich ook talrijke oorlogsmonumenten in deze wijk, onder andere op de heuveltoppen Hill 60 en Hill 62 (met loopgraven, grotendeels bewaard in de toestand van 1918) uit de Eerste Wereldoorlog, toen het dorp totaal werd vernietigd. In Zillebeke liggen de oorlogsmuseums Sanctuary Wood en Hooge Crater Museum.

Naast deze talrijke bezienswaardigheden heeft Zillebeke een groot aantal aan verenigingen. Zo heeft u er de jeugdverenigingen, muziekverenigingen en zelfs verenigingen voor de ouderen.

Wie niet in een vereniging actief is, kan in de lokale herbergen ook aan één of meerdere activiteiten deelnemen, zoals de cafésporten (kaarten, vogelpiek, soiré dansant ...).

  

Bezienswaardigheden te Hollebeke

De neogotische kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte dateert uit 1925, de oude kerk werd net zoals het ganse dorp tijdens de Eerste Wereldoorlog totaal vernield.

Zeker niet te missen in Hollebeke is de jaarlijkse kermis. Dit gaat door het tweede weekend van september. Naar jaarlijkse gewoonte draait het dat weekend altijd wel rond één of ander thema. Deze wordt in het dorp door bijna elke dorpeling bezocht. Er is een programma voor jong en oud.

Tot slot kan er gezegd worden dat het goed vertoeven is in Zillebeke en Hollebeke.