Noodnummer 101

Nancy VERFAILLE Terug naar overzicht

Ieper_Ieper Centrum_VERFAILLE Nancy

Wijkinspecteur Ieper Centrum

  • Ter Waarde 54
  • 8900 Ieper
  • T: 057 230 530

Meer info

Nancy Verfaille  is wijkinspecteur voor Ieper Centrum. Haar regiocommissariaat ligt in Ieper.

U kan haar mailen via  PZ.ArroIeper.RegioCentrum@police.belgium.eu.

Het nummer van haar dienstgsm is 0492/138048.

Ligging van de wijk

Deze wijk omvat eigenlijk de oude stadkern van Ieper. In het westen wordt hij begrensd door de spoorweg (met station), in het oosten door de Vestingen. In noordelijke richting begint hij aan de spoorweg (Poperingseweg), loopt via de Jules Capronstraat naar de Elverdingsestraat, A.Vandenpeereboomplein door de Kloosterppoort en Astridpark naar de Janseniusstraat en vervolgens de Oude Houtmarktstraat tot tegen de Vestingen. In zuidelijke richting vanaf de spoorweg naast het René Colaertplein naar de Vooruitgangsstraat, Studentenstraat, De Montstraat, OLV-straat, St. Elisabethstraat, Rijselsestraat, St.-Pieterskerkhof, Rijkeklarenstraat tot aan de Vestingen.

  

Beschrijving van de wijk

De echte kern van Ieper met zijn prachtige markt is omkaderd met historische gebouwen, waaronder de meest opvallende de Lakenhallen met stadhuis en het gerechtsgebouw zijn. De talrijke horecazaken in gebouwen met typische traphevels maken het plaatje op de markt compleet. Vanuit het centrum vertrekt in iedere windrichting een winkelstraat. In het noorden de Diksmuidsestraat die misschien wel de minst drukke is. In westelijke richting ligt de Boterstraat die kan beschouwd worden als de meest drukke winkelstraat.

In zuidelijke richting ligt de Rijselsestraat die de langste winkelstraat is.

Vanuit de markt vertrekt in oostelijke richting de Meensestraat, de kortste winkelstraat maar met het unieke plaatje op het einde van de straat, zicht op de Menenpoort. De Menenpoort, het bekendste monument van Ieper, is trekpleister van zowel enkelingen, gezinnen, als van tal van Belgische en internationale groepen en verenigingen. Een ander trekpleister is het oorlogsmuseum In Flanders Fields dat zich in de Lakenhallen bevind (meer dan een bezoekje waard).

Niet ver van de markt ligt de uitgangsbuurt. De omgeving Kiekemarkt, Vismarkt en Boomgaardstraat is the place to be in het weekend voor het jonge geweld.

In deze wijk liggen ook vijf scholen: het College, Immaculata, H.Familie, Lyceum en het bijzonder onderwijs (het Vlot).

De stationsbuurt is vooral druk in het weekend door het op- en afrijden van ouders die hun kotstudenten brengen of afhalen. Recent werd het nog drukker want het nieuwe cultureel centrum, ter vervanging van het alom gekende JOC van Ieper, ging open naast het station.

Verder is het centrum een wirwar van kleinere straatjes die soms nog verbonden zijn met smalle doorgangen die alleen door voetgangers of fietsers te gebruiken zijn.

Ieper centrum wordt overstelpt door duizenden toeristen die niet alleen het historisch beeld van Ieper appreciëren maar ook iets willen opsnuiven van het oorlogsverleden dat rijkelijk aanwezig is. De laatste jaren is de aangroei van Engelse toeristen enorm, met daarvan een groot deel jeugdigen die op school een overzicht hebben gekregen van de grote oorlog in en rond Ieper. De driejaarlijkse kattenstoet is eveneens een aanrader en dan ook fel gesmaakt bij zowel Belgen als buitenlanders.

Op het Esplanadeplein kunnen de boogschutters van de plaatselijke gilde hun hart ophalen bij de nieuwe staande wip.

Via de Esplanade en de Menenpoort kan men gemakkelijk op de binnenvestingen waar men bij een rustige of fikse wandeling tussen een veelkleurig palet van struiken en bomen de gezonde lucht kan opsnuiven.

De enige plaats waar men overdag nog rustig op een bankje kan zitten in deze wijk, is in het park bij het station.