Noodnummer 101

1 dag niet? Ook in PZ Arro Ieper!

 

In de week van 14 tot en met 20 oktober vindt de nationale actieweek ‘1 dag niet’ tegen woninginbraken plaats, met als hoogtepunt ‘1 dag niet’ op vrijdag 18 oktober. Vanuit onze zone ondersteunen we deze campagne met een aantal lokale initiatieven:

Woensdag 16 oktober: infostand op de wekelijkse markt in Langemark

Vrijdag 18 oktober: infostand georganiseerd door Stad Poperinge, de gemeenschapswachten en de diefstalpreventieadviseur van LC Poperinge

 

In onze politiezone streven we uiteraard naar 365 dagen zonder woninginbraken, vandaar dat onze diefstalpreventieadviseurs heel het jaar door actief zijn door onder andere preventieve adviezen te geven bij burgers thuis (ook na inbraken), voordrachten op maat te organiseren voor verenigingen en advies op plan te geven voor (ver)bouwers.

Enkele punten waarop je zeker kan letten:

Bij gezinnen met twee kostwinners is de woning tussen 7u en 18u vaak ‘verlaten’ omdat beiden in die tijdspanne op hun werk aanwezig zijn. De zon laat zich steeds minder lang zien overdag, waardoor potentiële inbrekers op die manier heel wat tijd winnen … Geef je woning daarom een bewoonde indruk!

Tip #1: Installeer bijvoorbeeld een timer (analoog of digitaal) op je lampen, waardoor ze op wisselende momenten aangaan. Zo zal de inbreker denken dat er toch iemand thuis is en hij zal zijn weg verderzetten.

Tip #2: Laat je binnen een licht permanent branden? Doe dit dan in een kamer waar buitenstaanders niet rechtstreeks in kunnen kijken. Zo komt er uit die kamer een lichtstraal, maar de potentiële inbreker kan niet verifiëren of er wel degelijk iemand aanwezig is. Dat risico zal hij uiteraard niet nemen!

Tip #3: Tegenwoordig kan je een tv-simulator kopen (energiezuinig en brandveilig) waardoor het lijkt alsof de tv aanstaat in de living en er iemand aan het kijken is. Ook dit is een reden voor de inbreker om zijn weg te zetten.

Bij langere afwezigheid, denk maar aan weekendjes of tripjes die je gepland hebt in de herfst- en/of kerstvakantie, is het zeker ook belangrijk om je woning een bewoonde indruk te geven! Vraag eventueel ook aan een buur of vriend om de brievenbus te ledigen, de rolluiken af en toe op en af te laten en om zijn auto af en toe eens op de oprit te zetten. Zo ben je die potentiële inbreker ook weer te snel af!

Sluit ook telkens je deuren in het slot. Een deur die gewoon dicht getrokken is kan je in een mum van tijd zonder al te veel schade openmaken.

Waardevolle voorwerpen bewaar je best, verspreid in de woning op veilige plekken. En liefst niet op voor de hand liggende plaatsen zoals de badkamer, slaapkamer of living … Deze plaatsen kennen inbrekers uiteraard ook. Cash geld hou je ook beter niet thuis, de bank is nog altijd de veiligste oplossing!

Camera’s en alarmen kunnen een meerwaarde zijn in je beveiligingsplan. Maar hou er rekening mee dat dit vaak grote investeringen vergt en dat er heel wat wettelijke verplichtingen aan verbonden zijn. Is het dan wel de moeite waard in vergelijking met de aanwezige waardevolle spullen? Uit de ervaring van onze diefstalpreventieadviseurs blijkt dat je deze investeringen in elektronische maatregelen beter kan stoppen in goed hang- en sluitwerk (ramen en deuren).

Volg zeker ook onze sociale media (Facebook en Twitter) om gedurende twee weken elke dag een nieuwe tip te krijgen!

Vragen over hoe je zelf je woning nog meer kan beveiligen of wil je afspraak om jouw woning te controleren? Contacteer dan de preventiedienst op 057/230 517 of via Evelyne.vanhove@police.belgium.eu