Noodnummer 101

Opgepast voor corona-cybercrime!

    

Oplichters grijpen de Coronacrisis aan om hun slag te slaan. Er werden al verschillende varianten opgemerkt. Indien we een melding krijgen van een andere vorm, voegen wij deze hier toe.Ook het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) waarschuwt voor deze praktijken:

  • oproepen om je te registreren voor een Coronapremie of compensatie
  • Verkoop van mondmaskers 
  • Verkoop van attesten om je nog te mogen verplaatsen (in België niet nodig)

 

 

fodcompensatie

 

Een ander voorbeeld via sms:

CSAM 

 

 

 

 

Het Centrum voor Cybersecurity België waarschuwt voor een sterke stijging van valse berichten over het coronavirus:

1. met aanbiedingen voor mondkapjes, alcoholgels, desinfecterende middelen,…

2. met links naar valse nieuwssites

3. met valse geldinzamelacties voor slachtoffers van het virus

4. Phishing mails in naam van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) met "nieuwe maatregelen" - in het bestand zit een virus

5. Doorstuurmails bijvoorbeeld "virtuele knuffel voor corona" - deze bevat links naar oplichterswebsites

6. Valse mails voor pakjes nemen ook erg toe nu veel nieuwe winkels via online bestellen werken

Wees daarom waakzaam voor berichten over het coronavirus en klik niet zomaar op links in verdachte berichten. Door te klikken op verdachte links kan je zonder het te weten virussen downloaden Wanneer je je bankkaartgegevens invult op een valse website wordt je rekening geplunderd Producten van valse verkoopssites worden niet geleverd, valse geldinzamelacties stelen je geld

Algemeen:

Er zijn veel onbetrouwbare websites! voor België is https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/ de beste plaats om aan je info te komen!

 

Kijk uit voor interactieve kaart Johns Hopkins University Het CCB waarschuwt voor een programma waarmee je de evolutie van het virus op een wereldkaart kan volgen. Een dashboard van coronavirusinfecties en -doden van de Johns Hopkins University, wordt door kwaadaardige websites misbruikt om virussen te installeren die wachtwoorden kunnen detecteren en stelen. Het lijkt dus alsof je de echte kaart van de Johns Hopkins University ontvangt, maar eigenlijk is er een virus aan toegevoegd door hackers. De installatie ervan gebeurt enkel als JavaScript is ingesteld.

 

Dan is er ook een Android App waarmee je gevallen van COVID-19 kan opvolgen: COVID19 Tracker App. In werkelijkheid is de app geïnfecteerd met ransomware, die de naam CovidLock kreeg. CovidLock gebruikt technieken om het slachtoffer de toegang tot zijn of haar telefoon te ontzeggen door een wijziging van het wachtwoord om de telefoon te ontgrendelen, te forceren. Hierna krijg je meteen een scherm te zien waarop uitgelegd wordt hoe je binnen de 48 uur $100 aan Bitcoin moet betalen. Wanneer je dat niet doet, wordt alle data van je toestel verwijderd en dreigt men om al je contacten, foto’s, video’s en alle sociale media accounts publiek te lekken op het internet.

Er worden ook allerlei producten online aangeboden met de belofte dat zij je beschermen tegen het coronavirus of je ervan genezen. De werking van deze producten is vaak (nog) niet bewezen, en mogelijk hebben zij zelfs schadelijke neveneffecten.

Het gaat onder andere over

  • Mondmaskers
  • Niet toegelaten vaccins
  • Luchtreinigers
  • Voedingssupplementen
  • Essentiële oliën

 

 

De Federale Politie waarschuwt voor oplichting via WhatsApp. Oplichters zoeken je nummer op online en proberen je account aan hun toestel te koppelen. Je kan dit merken doordat je een verificatiecode krijgt. De oplichters proberen via chat deze code te achterhalen, en krijgen zo toegang tot jouw gegevens. Eens de oplichter de controle over je profiel heeft overgenomen, kunnen zij zich als jou voordoen bij je contactpersonen en bijvoorbeeld om dringende financiële hulp vragen. Het klassieke aangehaalde verhaal in het verleden was een ongeval, maar het is niet ondenkbaar dat de oplichters nu vooral gezondheidsproblemen zullen voorwenden om geld af te troggelen.

Als deze onaangename verrassing je overkomt, verwijder dan de app WhatsApp van je telefoon en installeer ze opnieuw. Vraag de verificatiecode per sms en start ze opnieuw op. Dit leidt automatisch tot een blokkering op de telefoon van de oplichter. Krijg je zelf zo'n berichten van één van je vrienden in WhatsApp, probeer dan via een ander medium (telefonisch contact bijvoorbeeld) na te gaan of je echt wel met je vrienden te maken hebt.

Op sociale media circuleren er ook heel wat negatieve berichten en verhalen over corona. Raadpleeg de officiële bronnen en neem de rest met een korreltje zout. 

 

 

De Federale Politie waarschuwt ook voor e-love oplichting.  

 

De Covid-19-crisis biedt cybercriminelen een buitenkans. E-love is een oplichtingspraktijk die nog steeds werkt. Let op!

Hierbij worden (valse) profielen gebruikt, ook via Facebook, om contact te leggen. Meestal bevinden ze zich in het buitenland. Na de kennismaking volgt al rap een verhaal om geld te vragen. Dit kan van kleine bedragen gaan, vb om via internet te kunnen blijven chatten, tot grote geldsommen voor fictieve operaties.

De oplichter speelt dus in op de emoties van slachtoffers om hen te strikken en geld te vragen. Ga hier niet op in!