Noodnummer 101

Renties Ypres Rally (WRC)

   

Het FIA World Rally Championship komt naar ons land. De Renties Ypres Rally Belgium, en telt bovendien voor de eerste keer in de geschiedenis als een manche van het Wereldkampioenschap!

  

Hoewel de KP's op vrijdag 13 en zaterdag 14 augustus worden gereden, zal de impact op het lokale verkeer al voelbaar zijn vanaf 9 augustus.

   

Bewoners hebben normaal een brief ontvangen met de nodige info over hun straat. Belangrijk voor alle centrumbewoners: vraag voor zondag 8 augustus je bewonerskaart aan om toegang te krijgen tot het centrum van Ieper tijdens het weekend van de rally. De bewonerskaart kan je aanvragen bij de organisatie van de rally. Mail naar office@ypresrally.com om je bewonerskaart aan te vragen.

In dit bericht geven we alvast al een aantal richtlijnen en vuistregels mee zodat deze editie veilig en vlot kan verlopen.

  

Algemene richtlijnen

 • Wildkamperen is verboden voor de ganse regio.
 • Er wordt zoveel mogelijk parking voorzien op privéterrein. Indien die niet volstaat, worden er lokaal een aantal parkings ingericht. Voor zover deze al gekend zijn, worden ze per KP weergegeven (zie hieronder)
 • Evacuatiewegen moeten absoluut worden vrijgehouden. Hierop wordt een nultolerantie toegepast.
 • Er is een blikverbod van kracht in alle gemeenten behalve Heuvelland.
 • Er is een droneverbod van kracht in alle gemeenten, met uitzondering van de organisatie en politie
 • Hou niet enkel rekening met de plaatselijke verkeer- en parkeerverboden, maar ook met de verkeersdruk! Het parcours wordt steeds verkeersvrij gemaakt!
 • Voor de volledige duur van de rally worden er intensieve verkeercontroles voorzien (alcohol, drugs, verkeer, andere verkeersinbreuken...) Ook op de verbindingswegen dienen de snelheidslimieten gerespecteerd te worden!

Ieper Rallydorp

  

Ieper wordt opnieuw ingericht als Rallydorp. Hiervoor is zaterdag 07/08 parkeervrij gemaakt. Vanaf woensdagnacht wordt de Rijselstraat (vanaf de Markt tot de Rijselpoort) en de Oudstrijderslaan (van station tot aan Rijselpoort, kant van Hamiltonpark) ingericht als servicepark tot 15 augustus. Op de Oudstrijderslaan zal dan enkel éénrichtingsverkeer mogelijk zijn richting Rijselpoort. 

Een overzicht van alle info kan je vinden op de site van Stad Ieper via https://www.ieper.be/renties-ypres-rally-wrc . Bekijk hierbij zeker het overzicht van de verkeersgevolgen per straat.

Hou ook zeker rekening met de volgende zaken:

 • Ter Waarde Parking Auris Verkeersverbod 12/08/2021 - 23u 15/08/2021 - 14u
 • Zuiderring Tussen Meenseweg en grens Zonnebeke Stilstaan- en parkeerverbod 13/08/2021 - 6u 13/08/2021 - 22u
 • Zuiderring Tussen Meenseweg en grens Zonnebeke Stilstaan- en parkeerverbod 14/08/2021 - 6u 14/08/2021 - 22u
 • Zuiderring Tussen Meenseweg en grens Zonnebeke Stilstaan- en parkeerverbod 13/08/2021 - 6u 13/08/2021 - 22u
 • Oudstrijderslaan Tussen Rijselstraat en Eiland Stilstaan- en parkeerverbod 10/08/2021 -23u 15/08/2021 - 22u
 • Oudstrijderslaan Tussen Rijselstraat en Eiland Verkeersverbod 10/08/2021 - 23u 15/08/2021 - 18u
 • Oudstrijderslaan Tussen rotonde Zuiderring en Eiland Eénrichting 10/08/2021 - 23u 15/08/2021 - 18u

   

Heuvelland

Ook Heuvelland heeft een aantal KP's, met natuurlijk de legendarische Kemmelberg KP. Alle info op een rij kan je vinden via de site van Heuvelland https://www.heuvelland.be/wrc-renties-ypres-rally  

  

 

Poperinge

Er zijn doortochten op 13 en 14 augustus op grondgebied Poperinge. Vooral de KP in Watou en de KP Dikkebus zorgen voor beperkingen in het verkeer.  De tijdelijke verkeersmaatregelen kan je nalezen via https://www.poperinge.be/verkeersmaatregelen-rally

  

Zonnebeke

 

Om te zorgen voor voldoende veiligheid en om het normale verkeer zo vlot mogelijk te laten verlopen, geldt er van 9 tot en met 14 augustus een gewijzigde verkeerssituatie op een aantal plaatsen in Zonnebeke. Lees er alles over via https://www.zonnebeke.be/Nieuwsberichten/Verkeersreglement_Ypres_Rally

 

Langemark-Poelkapelle

 

Voor de ganse duur van de shakedown verwachten we drukte in de zone rond het parcours.

 • De Boezingestraat wordt éénrichtingsverkeer, vanaf de gemeentegrens in de richting van Langemark-centrum.
  In dit stuk wordt visgraatparkeren toegelaten aan de kant van de onpare huisnummers. Het is verboden te parkeren op het fietspad.
 • Plaatselijk verkeer wordt toegelaten in volgende straten:
  • Boezingestraat, vanaf de Zonnebekestraat tot aan de Melkweg
  • Peperstraat, vanaf de Brugseweg tot aan de Bruine Broekstraat
  • Bruine Broekstraat, vanaf de Cayennestraat tot aan de Peperstraat
  • Groenestraat, vanaf de Boezingestraat tot aan de Ieperstraat
 • Het parcours zelf (Wijngaardstraat - Bruine Broekstraat - Peperstraat - Ieperstraat) is verboden voor alle verkeer.

 

 Alle info via  https://www.langemark-poelkapelle.be/nieuws/detail/256/wrc-renties-ypres-rally-shakedown-langemark

 

Hieronder geven we per test, Shakedown en KP de drukste verkeerszones en aandachtspunten

 

Maandag 09 augustus: Testritten WRC in Vleteren

Op deze testritten worden maximaal 1000 toeschouwers toegelaten. Parking wordt voorzien op privé terrein, met een mogelijkheid tot uitbreiding langs de Eikhoekstraat maar weg van de rijbaan. Doortocht wordt verzekerd.

  

Donderdag 12 augustus: Shakedown Nieuwkerke (17.00 - 23.00 uur)

Voor de Shakedown mogen er maximaal 5000 toeschouwers aanwezig zijn. Het parcours wordt vanaf 16.00 uur verkeersvrij gemaakt. Er wordt voldoende parking voorzien op private grond.

  

 

 

Vrijdag 13 augustus

  

Shakedown Langemark (06.00 - 13.00 uur) 

Voor de Shakedown in Langemark zijn de Pilkemseweg en de Boezingestraat te vermijden.

  

KP Reninge-Vleteren (11.00 tot 21.00 uur)

Deze KP gaat deels door op grondgebied PZ Spoorkin. We verwachten drukte op de N8 voor de volledige dat, er wordt aangeraden deze te vermijden.

  

 KP Kemmelberg (12.00 tot 22.00 uur)

Voor deze KP wordt bijkomend de Lokerstraat voetgangersvrij gemaakt uitgezonderd bewonders. Daarbovenop geldt er een parkeerverbod langs de N331 (Kemmelstraat-Kemmelseweg) van aan de Wijtschatestraat (rond punt Polka) tot aan de Slijpstraat (Ieper).

 

KP Westouter-Boeschepe (12.00 tot 22.00 uur) 

De KP wordt grotendeels op Frans grondgebied gereden, hou hiermee rekening. We verwachten drukte langs de Poperingestraat (verbinding Poperinge-Westouter). Eventuele bijkomende parking zal voorzien worden in de Westouterseweg.

  

KP Zonnebeke (13.00 tot 00.00 uur)

Voor deze KP is er een parkeerverbod langs de Zuiderring (vanaf rondpunt Kruiskalsijde tot Zonnebeke) en de Briekstraat (verlengde Zuiderring grondgebied Zonnebeke).

   

 

Zaterdag 14 augustus

    

KP Hollebeke (06.00 tot 18.00 uur)

De Rijselseweg en de Komenseweg zijn voor de ganse duur moeilijk bereikbaar. De Wervikstraat (Zillebeke centrum) zal worden afgesloten met uitzondering van plaatselijk verkeer. Mogelijk druk langs de N8 (Meenseweg).

     

KP Dikkebus (07.00 – 17.00 uur)

Voor de ganse duur zal het druk zijn op de Krommenelstraat en de Dikkebusseweg. Dikkebus, Reningelst en Westouter (gebied tussen Dikkebusseweg en Vlamertingseweg/Heuvellandseweg) zijn voor de volledige duur moeilijk bereikbaar voor het reguliere verkeer.

     

KP Watou (08.00 – 18.00 uur) 

De regio afgebakend door de Watouseweg, Abeelseweg en Trapistenweg zal voor de volledige dag moeilijk bereikbaar zijn voor het reguliere verkeer.

     

KP Mesen (09.00 – 19.00 uur)

Wijtschate centrum en Mesen zijn moeilijk bereikbaar maar er zal wel doorgang voorzien worden voor zwaar vervoer. Afgebakend gebied van Komenstraat – Rijselstraat – Houthemstraat – Ieperstraat.