Noodnummer 101

Besafe@Home

  

Geïnspireerd door de nationale actie inzake de strijd tegen inbraken 1dagniet, lanceert de FOD Binnenlandse Zaken de nieuwe campagne BeSafe@home. Met deze campagne wil de FOD de burgers niet enkel sensibiliseren voor inbraakpreventie, maar ook voor diefstallen met list, fietsdiefstallen, gauwdiefstallen,... Zoveel misdrijven die de FOD Binnenlandse Zaken wil bestrijden dankzij de samenwerking met zijn talrijke partners: Federale politie, lokale politie, gemeenten, buurtinformatienetwerken,...

Tijdens deze editie van 2022 ligt de focus op het beveiligen van slimme toestellen.

Slimme toestellen zijn apparaten die altijd in verbinding staan met het internet, bijvoorbeeld om informatie in te zamelen, geconnecteerd te zijn met andere toestellen (denk maar aan domotica) of kunnen streamen naar je smartphone.

Deze toestellen niet altijd even veilig. 

Wist je dat door hacking potentiële inbrekers…

* via je vaatwasser kunnen zien wanneer je niet thuis bent?
* via je robotstofzuiger een plattegrond van jouw woning kunnen bemachtigen?
* via de camera van de babyfoon in je woning kunnen kijken?
* het vergrendelmechanisme van je elektrische deursloten kunnen uitschakelen?

Wat kan je hier tegen doen, zonder dat je een technische expert hoeft te zijn?

  1. Informeer jezelf goed op voorhand: Zoek online recensies op over alle toestellen die je wil aankopen en vraag advies aan een technisch deskundige.
  2. Wees waakzaam bij ‘witte’ producten: Vaak worden via webshops goedkopere afgeleiden van merktoestellen verkocht. Vaak beschikken deze toestellen echter over minder beveiligingsmogelijkheden. Zorg er dus zeker van dat je voldoende recensies hebt gelezen als je de aankoop van een dergelijk toestel overweegt. Verkies daarbij winkels met een betrouwbare klantendienst, zodat je bij problemen bij hen terechtkan en de kans op oplichting kan beperkt worden.
  3. Volg de handleiding: Eenmaal je een toestel hebt aangekocht, is het belangrijk om de beveiligingsmaatregelen toe te passen die in de handleiding opgesomd staan.
  4. Voer tijdig updates uit: Om je toestellen na aankoop af te schermen voor inbrekers, is het belangrijk om regelmatig de nodige updates uit te voeren.
  5. Beveilig jouw WIFI-verbinding: Gebruik een wachtwoord, verander de naam van jouw netwerk en zorg ervoor dat updates worden uitgevoerd. Weet steeds wie toegang heeft tot jouw internetnetwerk en verander het wachtwoord indien nodig.
  6. Gebruik eigen codes: Vervang de fabriekscodes door eigen codes die moeilijk te achterhalen zijn door onbekenden. Deel deze niet met anderen.

Deze basistips zijn slechts niet-exhaustief. Ze hebben als voornaamste doel om te sensibiliseren en eerste hulpmiddelen aan te bieden. Voor verdere informatie over het beveiligen van toestellen dient beroep te worden gedaan op een erkende, technische deskundige. Wees daarbij waakzaam met ‘deskundigen’ die zich spontaan aanbieden, dit kan namelijk een poging tot list of oplichting zijn.

Onze preventiedienst is al jaren actief in deze materie, en heeft voor elk onderwerp een pagina met tips en informatie.

 
 
 

We zetten deze info extra in de kijker op onze sociale media en onze App, samen met extra info over gerichte controles en de acties van onze diefstalpreventieadviseurs!