Noodnummer 101

Sjette geven, mo nie overdreven!

 


‘Knaldrang’ werd in 2021 uitgekozen als woord van het jaar. In de digitale Van Dale wordt het woord omschreven als ‘jongerentaal’ en ‘de intense behoefte hebben om te feesten’. In onze jaarlijkse drugcampagne hebben we dit woord omgezet naar een positieve, ingeburgerde West-Vlaamse uitdrukking ‘Sjette geven, mo nie overdreven!’. De campagne heeft een drieledige boodschap:
• Feest veilig
• Ken je eigen grenzen en respecteer elkaars grenzen
• Hou een oogje in het zeil voor elkaar

Het is uiteraard geen probleem om te knallen, maar laat het je avond niet vergallen. Of zoals enkele externe partners het goed verwoord hebben: je hoeft niet te feesten alsof er morgen geen alcohol meer zal zijn.

SjetteGeven_AFFICHE

Er wordt ook een kwinkslag gelegd naar grenzen, waarmee we uiteraard grenzen in alcoholgebruik bedoelen, maar het gaat ook breder naar grensoverschrijdend gedrag.

Herkenbaarheid speelt dit jaar troef in het campagnebeeld. Voor het tiende jaar op rij wordt het magenta olifantje in de campagne verwerkt.

veilig feesten

De bekendmaking verloopt ook via de sociale media van de politiezone. Daarnaast wordt de campagneboodschap verspreid via affiches, flyers en diverse gadgets. Een eerste kans om gadgets te winnen is op onze preventiestand tijdens Festival Dranouter, die overigens zelf uitpakt met een campagne tegen grensoverschrijdend gedrag. Zo sluiten we naadloos aan bij het doel dat vele evenementen deze zomer nastreven: dat iedereen zich veilig voelt en kan feesten in de beste omstandigheden.