Noodnummer 101

Veilig Online

 

Het internet biedt talloze opties op vlak van kopen, verkopen of contacten leggen. Helaas zijn er ook veel risico’s verbonden aan deze digitale vorm van communicatie. Met deze campagne wil de preventiedienst inzetten op informatie en bewustmaking, met specifieke focus op wat de burger zelf kan doen om zich te beschermen tegen oplichting via internet. Hiervoor werd geïnvesteerd in een herkenbare campagnestijl die op zoveel mogelijk dragers en/of via zoveel mogelijk kanalen toegepast kan worden en die ook een zo breed mogelijk publiek aanspreekt. Deze campagnestijl wordt telkens aangepast op maat van de specifieke doelgroep:

Meer informatie:

Preventiecoördinator
pz.arroieper.preventie@police.belgium.eu
057 230 517

 

Brede bevolking

De brede bevolking wordt alert gemaakt voor oplichting via internet. . De belichte fenomenen zijn bedrog bij online handel, voorschotsfraude en emotiefraude. Voor deze doelgroep werd samengewerkt met de Buurt Informatie Netwerken.

Concreet werd een affiche ontwikkeld, die ruim verspreid werd binnen Arro Ieper, zodat de bevolking naar de website van de politiezone wordt geleid voor meer tips en tricks. Samen met de lokale recherche werd ook een plooifolder ontwikkeld met de 15 belangrijkste tips. Deze flyer kan je aanvragen via e-mail (pz.arroieper.preventie@police.belgium.eu) of je kan hem hier downloaden.

De tips vind je hieronder nog even op een rij:

 1. Check de contactgegevens van de verkoper of ondernemer
 2. Zoek het ondernemingsnummer van de verkoper op
 3. Zoek op door wie en wanneer de domeinnaam van de website geregistreerd werd
 4. Bewaar alle gegevens
 5. Geef nooit voorschotten zonder dat je het goed zelf gezien hebt
 6. Bekijk op voorhand goed wat je werkelijk zal moeten betalen en of je bedenktijd hebt
 7. Controleer of de betaling verloopt via een beveiligde site
 8. Een cheque ontvangen? Als je een cheque ontvangt van een koper, doe dan niets tot de bank heeft bevestigd dat het een echte (gedekte) cheque is.
 9. Stort in afwachting geen geld terug aan de koper
 10. Krijg je een e-mail dat je de loterij hebt gewonnen? meteen deleten! Je kan niet winnen zonder deel te nemen
 11. Krijg je een e-mail van een kennis die je hulp vraagt vanuit het buitenland? Contacteer die persoon telefonisch om te zien of hij/zij echt hulp nodig heeft
 12. Stort bijdragen aan goede doelen die je kent
 13. Wees alert wanneer een kandidaat-partner om geld begint te vragen
 14. Wees beducht wanneer je je via webcam blootgeeft
 15. Werk met een erkend relatiebureau of controleer de naam van de datingsite en de gegevens van je kandidaat-parter op het internet

 Meer tips vind je op http://www.safeonweb.be/

Meer tips, info en actuele risico’s vind je terug via volgende links/websites:

 

Terug

 

 

Derde leerjaar

 

In het kader van het project “Veilig Online” gaat de preventiedienst ook dit jaar in verschillende klassen van het derde leerjaar langs om een kort lesje te geven. Aangezien we voor dit luik van de campagne met een erg jeugdige doelgroep te maken hebben krijgen we hiervoor de inhoudelijke steun van Child Focus. De symbolische aftrap voor dit project wordt gegeven op 6/2/2018, Safer Inernet Day, de jaarlijkse dag voor een veiliger en beter internet over de hele wereld. De uitdaging van vandaag is vooral om het internet beter te maken voor kinderen en jongeren.

Het doel van deze lesjes is niet om de leerlingen weg te houden van het internet, maar om hen een zekere basisalertheid bij te brengen. De leerlingen krijgen op een speelse manier wat tips en tricks mee om veilig te surfen. Nadien kunnen ze onderstaande flyer inkleuren, het brilletje uitknippen en opzetten om naar huis te gaan. Met de boodschap “Hé, mama, papa, kijken jullie mee als ik online ga?” worden de ouders ook bereikt en bewust gemaakt van …

Bijkomende tips worden digitaal bezorgd aan de school, zodat deze via de eigen kanalen van de school aan de ouders verspreid kunnen worden.

veilig online 4

 

veilig online 5

 

Heb je vragen of twijfels over het internetgebruik van je kind? Had je graag wat extra tips gekregen? Wil je graag een gesprek aangaan met je kind over veilig internetten maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Met de tips die je hier vindt, trek je vast en zeker het één en ander op gang.

Heb je als leerkracht nog vragen of twijfels over internet op school? Hoe maak ik van mijn leerlingen kritische internet gebruikers? Hoe reageer ik op cyberpesten? Hoe communiceer ik over online seksualiteit? Tips hierover vind je hier.

We geven je ook graag nog enkele handige links mee over veilig internetten:

 

 

 

 

Jongeren

Naar jongeren toe, heeft de preventiedienst reeds enkele jaren ervaring in het sensibiliseren rond veilig op Facebook. Aan de hand van een lessenpakket met bijbehorende brochure wordt hen in 7 eenvoudige aangeleerd hoe hun Facebook profiel te beveiligen. Deze lessenpakketten zijn gericht naar eerstegraads leerlingen van het secundair.

Benieuwd naar de 7 stappen om je Facebook profiel te beveiligen? Klik hier.

De politiezone Arro Ieper participeert ook actief aan de preventiecampagne van Child Focus inzake sextortion. Deze campagne is gericht op 15 en 16-jarigen. Meer info over dit project kan je terugvinden via de site van Child Focus: http://www.childfocus.be/nl/seksuele-uitbuiting/sextortion.


 

Terug

 

 

Ouders

Kinderen en jongeren zijn al erg vroeg vertrouwd met sociale media, maar vaak zijn ze zich niet echt bewust van de gevaren die hiermee gepaard kunnen gaan. Enkele voorbeelden van mogelijke gevaren:

 • Cyberpesten: online pesten
 • Grooming: het benaderen en manipuleren van een kind door een volwassene met het oog op seksueel contact
 • Sexting: het versturen van pikante foto's of naaktfoto's van zichzelf via sms, mail, webcam ... Dit maakt deel uit van het experimenteren van jongeren op seksueel vlak en is op zich niet problematisch, maar er zijn wel enkele risico's aan verbonden

Er wordt ook waakzaamheid gevraagd voor enkele nieuwe, gevaarlijke rages op het internet:

 • salt and ice challenge: jongeren leggen tegelijkertijd zout en ijs op hun huid. De combinatie brengt een chemische reactie teweeg die de temperatuur al snel tot -20°C doet dalen. Het is de uitdaging om dit zo lang mogelijk op de huid te laten liggen en het brandende gevoel om ter langst vol te houden. Foto's en filmpjes van het resultaat- ernstige eerste-, tot tweedegraads brandworden dus- worden daarna stoer gedeeld op de sociale media.
 • deo challenge: hierbij is de uitdaging om een spuitbus deodorant zo dicht mogelijk op je huid te houden en dan kijken hoe lang je het volhoudt als je spuit. Hierdoor kun je pijnlijke brandwonden oplopen.
 • blue whale challenge: dit is een gevaarlijk spel dat oa. verspreid wordt via sociale media, waarbij een lijst van 50 uitdagingen aan jongeren voorgesteld wordt. De opdrachten beginnen onschuldig maar om te evolueren in het spel dienen steeds morbidere uitdagingen uitgevoerd te worden, waarbij via foto's bewijs aan de 'peter' geleverd dient te worden. De uitdagingen gaan van "luister naar melancholische muziek" en "kijk de hele dag naar horrorfilms" tot "kras een walvis in je arm". Aan het eind wordt uitgedaagd om, als ultiem resultaat, zelfmoord te plegen.

 

Tips voor ouders om mee te waken over het veilig internetgebruik van je kind(eren), vind je hier  terug of via onderstaande link: http://www.childfocus.be/nl/preventie/veilig-internetten/ouders.

Indien je als ouder vragen en/of opmerkingen hebt over het internetgedrag van je kinderen, aarzel niet om contact op te nemen met de preventiedienst van Politiezone Arro Ieper (057 / 230 517 of pz.arroieper.preventie@police.belgium.eu) of met Child Focus op het telefoonnummer 116 000 (gratis, 24/24u, 7/7d).

 

Terug