Noodnummer 101

Speed pedelecs: plichten en plaats op de weg

Elektrische fietsen winnen steeds meer aan populariteit. Met een elektrische fiets lijkt het alsof je constant met de wind in de rug fietst, wat aangenamer trappen is. Deze fiets is niet enkel populair bij ouderen die minder mobiel zijn of wat extra kracht willen. Ook steeds meer jonge mensen kopen een elektrische fiets om sneller en comfortabeler naar het werk te gaan. Bovendien komt het de mobiliteitsproblematiek en het milieu ten goede.

Niet alle elektrische fietsen zijn dezelfde. De nieuwe regelgeving is enkel van toepassing op de zogenaamde  Speed pedelecs – elektrische fietsen die trapondersteuning bieden tot 45 km/u. Deze elektrische fietsen vallen onder de categorie bromfietsen en hebben voortaan een eigen plaats in de Wegcode. Normaal was een nummerplaat verplicht voor deze categorie ‘bromfietsen  sinds 1 oktober 2016’, maar de overgangsmaatregel werd verlengd. Bestuurders moeten een helm dragen én over een rijbewijs beschikken.

Voor een overzicht van de soorten elektrische fietsen kan u terecht op de website.

 

Helmplicht

Bestuurders en passagiers van een speed pedelec moeten een helm dragen. Dat moet echter geen bromfietshelm zijn. Ze mogen ook kiezen voor een fietshelm, maar dan alleen een fietshelm die bescherming biedt aan de slapen en het achterhoofd.

Nummerplaat

Speed pedelecs moeten worden uitgerust met een nummerplaat die begint met de letter ‘P’. Ze zijn 100 mm breed en 120 mm hoog. De boord is 5 mm breed. Opschrift varieert naargelang het type plaat. Een nummerplaat brengt ook de nodige verzekeringsplichten met zich mee. Minister van Mobiliteit François Bellot zorgt voor de nodige aanpassingen in het KB inschrijving voertuigen.

Plaats op de weg

Aangezien speed pedelecs worden beschouwd als bromfietsen, zijn hier dezelfde regels van toepassing. Dit betekent onder meer dat er op het fietspad wordt gereden op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 50km/u of minder op voorwaarde dat de andere weggebruikers die zich op het fietspad bevinden niet in gevaar worden gebracht. Geldt een hogere snelheidsbeperking dan mogen bestuurders van speed pedelecs op het fietspad rijden wanneer het aanwezig en bruikbaar is.

Er zijn ook een aantal nieuwe verkeersborden die aangeven waar speed pedelecs zijn toegelaten: 

 

wanneer-speed-pedelec-toegelaten