Woninginbraken
Heb je je ooit al afgevraagd wat je zelf kan doen om het risico op woninginbraak te verminderen? Of weet je eigenlijk niet goed waar te beginnen? De lokale diefstalpreventieadviseurs bij de politiezone kunnen je hierbij zeker helpen. Elk advies bestaat uit onderstaande stappen:
- Sociale maatregelen
- Organisatorische maatregelen
- Bouwkundige maatregelen
- Elektronische maatregelen
- Registratie van je waardevolle voorwerpen
- Brochures
Sociale maatregelen
Beter een goede buur dan een verre vriend! In buurten met goede sociale contacten houden buren een oogje in het zeil voor elkaar. Heb je abnormaal gedrag opgemerkt in je buurt of wijk? Meld dit dan meteen bij de lokale politie op 057/230 500. Let vooral op de wagen (eventueel met gedeeltelijke nummerplaat), personen, gedrag en locatie.
Heb je een vakantie gepland of ben je gewoon langere periode van thuis weg? Vraag dan vakantietoezicht aan bij je lokaal commissariaat. Die kan dan beslissen om geregeld bij je woning langs te gaan of voorbij te rijden tijdens een patrouille. Hierdoor verklein je het risico op inbraken en tegelijkertijd verhoogt de politieaanwezigheid de algemene veiligheid in je buurt.
Vraag je vakantietoezicht minstens 7 dagen voor vertrek aan, maar ook niet langer dan 3 maand op voorhand. Deze dienst is gratis.
Dus, wil je zorgeloos van een streepje zon genieten? Vraag dan je vakantietoezicht aan via het e-loket of vul dit formulier in en breng het binnen bij jouw lokaal commissariaat.
Organisatorische maatregelen
Veilig wonen is een kwestie van veilige leefgewoonten. De beste sloten zullen niet helpen tegen een inbraak als je ze niet gebruikt. Deze gewoonten kosten weinig of niks en zijn toch heel effectief.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden:
- Sluit ramen en deuren steeds af met de sleutel, ook al ben je maar even weg.
- Geef je woning een bewoonde indruk als je er niet bent, installeer bv een timer op je lampen zodat ze op wisselende tijdstippen aan en uit gaan.
- Ledig op tijd je brievenbus.
- Laat geen berichten na op je voordeur met de boodschap ‘ik ben er even niet’.
- Laat geen ladder of (tuin)gereedschap rondslingeren die de inbreker kan helpen.
- Maak je huis goed zichtbaar door buitenverlichting.
- Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht.
- Zorg dat er geen inkijk mogelijk is in je woning.
Bouwkundige maatregelen
Wil je investeren in bouwkundige maatregelen, vraag dan eerst advies aan je diefstalpreventieadviseur. Kies voor kwaliteit en doe een beroep op vakmensen!
Een ketting is namelijk zo sterk als de zwakste schakel! Denk eraan om een even goede beveiliging te plaatsen op alle mogelijke toegangspunten:
- Deuren: voorkant, achterkant, zijkant
- Ramen
- Schuiframen
- Garagepoorten
- Dakramen
- Koepels
- Kelderopeningen
- ….
Elektronische maatregelen
Camera- en alarmsystemen kunnen een goede aanvulling zijn op de voorgaande maatregelen. Het is dus belangrijk dat je eerst de voorgaande maatregelen toepast vooraleer je overgaat naar deze stap.
Aan het gebruik van camera- en alarmsystemen zijn ook enkele wettelijke verplichtingen verbonden.
Voor meer info over alarmsystemen: klik hier
Voor meer info over camerabewaking: klik hier
Registratie van waardevolle voorwerpen
Na een inbraak zal de politie je vragen om de gestolen goederen te beschrijven. Vandaar dat het handig is om al je waardevolle voorwerpen te registreren. Dit betekent dat je een lijst opstelt met deze info: voorwerp, beschrijving, type en serienummer. Neem ook een foto van het voorwerp, met een meetlat erbij indien nodig, zodat de ware grootte duidelijk is.
Als je voorwerp geen serienummer heeft of je wil een extra markering aanbrengen, dan kan je je ze ook laten merken met je rijksregisternummer. Gemerkte voorwerpen zijn minder aantrekkelijk om te stelen en stel dat we je spullen nadien terugvinden, dan kunnen ze makkelijk terugbezorgd worden. Je kan je voorwerpen merken met onuitwisbare inkt, maar de preventiedienst van PZ Arro Ieper heeft ook materiaal beschikbaar om je voorwerpen te labelen. Contacteer ons hiervoor via E-mail: Evelyne.vanhove@police.belgium.eu of via 057/ 230 517.
Ben je het slachtoffer van diefstal? Doe steeds aangifte en breng je formulier met registreerde voorwerpen mee.
Brochures
Al onze brochures kun je in papieren versie aanvragen bij de preventiecoördinator Evelyne Vanhove via E-mail: Evelyne.vanhove@police.belgium.eu of via 057/230 517. Je kan ze uiteraard ook digitaal raadplegen:
Diefstalpreventie - PZ Arro Ieper
Kaart met belangrijke telefoonnummers – PZ Arro Ieper
Brochure Veilig Wonen – www.besafe.be
Laatst bijgewerkt op 24/06/2020