Noodnummer 101

Diefstal op werven

DIEFSTAL OP WERVEN

Elke dag wordt in België wel ergens iets van een bouwwerf meegenomen. Jaarlijks leidt dit fenomeen tot grote verliezen in de sector in België. De buit kan erg verschillend zijn: bouwmateriaal, klein materiaal, grote machines …

 

Naast werfdiefstallen worden nog steeds vaak diefstallen van werf- en werkmateriaal en diefstallen van materiaal uit bestelwagens vastgesteld. Meer info vind je op deze pagina.

Diefstallen op bouwwerven gebeuren voornamelijk op momenten dat de bouwwerf er verlaten bij ligt: 's nachts, tijdens het weekend en tijdens het bouwverlof.

Preventietips voor het voorkomen van diefstal op een werf:

Net zoals de traditionele inbreker is dit type dief schuw van licht en geluid. Dit principe vormt de basis van onze tips:

 

  • Investeer in het opmaken van een beveiligingsplan. Leg hierbij alle interne beveiligingsmaatregelen vast in de vorm van instructies en procedures. Sensibiliseer alle medewerkers op geregelde tijdstippen omtrent de beveiligingsmaatregelen.
  • Identificeer, beschrijf en inventariseer je materiaal, compleet met foto's. Breng de bedrijfskleuren en -kenmerken aan op het materiaal. Dit kan ook door het inslaan van een unieke code of de initialen van de firma met slagletters.
  • Besteed voldoende aandacht aan de inrichting van een bouwwerf. Laat niks rondslingeren, beperk toegangen en zorg voor voldoende verlichting.
  • Beperk het materiaal dat aanwezig is op de werf. Berg alle materiaal op in een container en sluit deze consequent af.
  • Voorzie een werfzeil rond de werf, zodat de bouwplaats beschermd wordt tegen al te begerige ogen.
  • Voor de bestelwagens loont het te investeren in tracking en tracing systemen en het gebruiken van stuur- en wielsloten.
  • Voor grote werven raden we alarm- en camerasystemen aan. 
  • Wees bovendien alert voor abnormaal gedrag en meld dit meteen op 057 230 500.
  • Tijdens periodes van lange inactiviteit kan je ook verhoogd politietoezicht aanvragen voor je werf.

 

Een uitgebreide folder "Voorkom diefstallen op uw werf", die ontwikkeld werd door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken kan hier teruggevonden worden.

 

Voor een advies op maat van jouw werf, kan je terecht bij de preventiedienst via E-mail: Evelyne.vanhove@police.belgium.eu

 

Waarom investeren in een efficiënte werfbeveiling of beveiliging van je camionette?

  1. De werknemers op de werf kunnen hun werk optimaal uitvoeren in een veilige omgeving
  2. Het risico op financiële schade door diefstal van gereedschap, bouwmaterialen en  werfvoertuigen wordt verkleind
  3. Er is minder kans op vertraging van de werken door gestolen materiaal. Hierdoor kan  de continuïteit van de bouwwerken gegarandeerd worden. Dit voor de zelfstandige en voor de  bouwonderneming van groot belang.

 

FISCAAL VOORDEEL ZELFSTANDIGEN, KMO'S EN VRIJE BEROEPEN.

Zelfstandigen, KMO's en vrije beroepen kunnen genieten van een fiscaal voordeel bij het investeren in inbraakpreventieve maatregelen. Meer info vind je hier. (https://www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas/ondernemers-vrije-beroepen/fiscaal-voordeel/investeringsaftrek-voor-beveiliging)

 

Preventiecampagne “Maak van je camionette geen etalage”

 

maakvanjecamionettegeenetalage

 
Met de preventiecampagne “Maak van je camionette geen etalage” maken de provincie West-Vlaanderen, gouverneur Decaluwé, UNIZO en Bouwunie zelfstandige aannemers bewust van enkele eenvoudige maatregelen om zich te beschermen tegen diefstal en inbraak.

Een folder met enkele eenvoudige tips is ontworpen om de zelfstandige aannemers bewust te maken van hun eigen preventieve rol ter voorkoming van inbraak en diefstal.

De camionette altijd goed afsluiten, geen duur materiaal zichtbaar laten rondslingeren, materiaal en machines merken, registeren en verzekeren zijn voorbeelden van  maatregelen.

 

Hier kun je de digitale versie van de folder "Maak van je camionette geen etalage" terugvinden.

 

In de brochure 'Voorkom diefstal op uw werf' - die je hier kan downloaden - vind je nog meer tips om je bouwwerf te beschermen.

 

Laatst bijgewerkt op 03/07/2020