Noodnummer 101

TikTok app: wat kan je doen als ouder?

  

  

Een van de populairste apps tegenwoordig heet TikTok, vroeger gekend als Musical.ly. Ondertussen telt deze app bijna 3 miljoen gebruikers in België, vooral meisjes. Deze app is razend populair onder jongeren.

Wat kan je nu precies doen met deze app? Je kan muziekvideo’s bekijken, zelf clipjes maken en visuele effecten of filters hieraan toevoegen. 

 

Waarom is deze app populair bij jongeren? De bedoeling is om je videoclip zo populair mogelijk te maken en heel wat likes en commentaren te verzamelen. Je kan ook met elkaar chatten. 

 

Uit de lesjes Veilig Online in de derde leerjaren in PZ Arro Ieper blijkt dat ook al heel wat acht- en negenjarigen op deze app actief zijn. Net zoals bij andere sociale media zoals Facebook, Instagram, Snapchat … zijn er wel enkele risico’s verbonden aan deze app. Je profiel wordt namelijk standaard als ‘openbaar’ aangemaakt. Iedereen over heel de wereld kan dus jouw clipjes zien, reacties plaatsen en kan je berichtjes sturen. Het kan dus wel dat je verzoekjes krijgt van vreemden die het niet altijd even goed met je voor hebben of zelfs grensoverschrijdende voorstellen van hen. Als je niet discreet omspringt met gevoelige informatie kan dit ook leiden tot cyberpesten en haatboodschappen.

Het is zeker niet de bedoeling om deze app te demoniseren, maar wel om jongeren attent te maken op de mogelijke risico’s zodat ze op een veilig manier deze app kunnen gebruiken. 

Wat kan je als ouder doen? 

 

  • Trek het gesprek open: Vraag je zoon/dochter wat hij/zij tof vindt aan Tik Tok.
  • Toon interesse: Bekijk samen videoclips, maak eventueel samen een videoclip.
  • Toon je zoon/dochter hoe je van je profiel een privé-profiel maakt, zodat wildvreemden je clips niet kunnen zien. Iedereen die jouw clipjes wil zien, moet jou dan een ‘volgverzoekje’ sturen. Jij kiest dan zelf wie jouw clipjes te zien krijgt of niet. (zie onderaan deze pagina hoe je de privacy-instellingen aanpast).
  • Leg ook uit dat ze selectief moeten zijn in het aanvaarden van vrienden of ‘volgers’. Niet iedereen hoeft alles van je te zien en ook niet alles van te weten. Bovendien weet je eigenlijk nooit echt wie aan de andere kant van het scherm zit.
  • Toon je zoon/dochter dat je kan instellen wie jou privé-berichten kan sturen. Een wildvreemde hoeft dit namelijk niet te kunnen (dit pas je ook aan in de privacy-instellingen).
  • Wees kritisch over clips: zie je bijvoorbeeld een huiskamer dat duidelijk in zicht komt met heel wat waardevolle spullen, leg je kind uit dat dit inbrekers kan aantrekken. Idem voor clips met schaarsgeklede jongeren en het nabootsen van sensuele handelingen, leg uit dat dit misschien verkeerde interesse kan opwekken bij anderen.  

 

Wat als er een probleem opduikt?

Regelmatig krijgen we van bezorgde ouders dezelfde vragen:

  • Wat als iemand mijn zoon/dochter constant berichten stuurt?

Is het onbekende? Maak van het account van je kind een privé-profiel en blokkeer deze persoon (zie handleiding hieronder). Eventueel kan je deze persoon ook nog melden.

Is dit een bekende, een vriendje uit de klas? Het kan zijn dat er ruzie is of dat er sprake is van een pestprobleem. Contacteer de school en probeer eerst om het conflict uit te praten in het echt met alle betrokken partijen. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat je elkaar bij het minste meningsverschil blokkeert. Dit gebeurt wel heel vaak bij jongeren, maar mag niet de rode draad worden! Lukt het praten niet, blokkeer dan toch deze persoon.

 

  • Wat als iemand een vals profiel heeft gemaakt op naam van mijn kind?

Maak screenshots van het profiel en doe aangifte in je lokaal commissariaat met dit bewijsmateriaal. Het kan bijvoorbeeld zijn dat deze persoon frauduleuze links of ongepaste inhoud stuurt naar de volgers van je kind. Dan heb je altijd een stok achter de deur dat dit je kind niet was. Volg vervolgens de stappen om het profiel te melden (zie handleiding). Let wel, de politie kan niet op vraag zomaar profielen verwijderen!

Misschien ook handig om te vermelden … Tik Tok hanteert, zoals Facebook, de leeftijdsgrens van 13 jaar.

Klik hier voor de handleiding

Met vragen kan je terecht bij onze Preventiecoördinator

 

Adviseur Evelyne Vanhove

evelyne.vanhove@police.belgium.eu

057 230 517