Noodnummer 101

Tips Safer Internet Day 2020

 

 

Het is morgen ‘’Safer Internet Day”, een dag waarop veilig surfen op het internet centraal staat. Op deze dag werken meer dan 110 landen samen om van het internet een leuke en creatieve plek te maken voor iedereen. Daarom geven we je hieronder enkele voorbeelden van internetoplichting en enkele tips om ze te voorkomen.

 

De één-cent-truc

Het is misschien wel de meest populaire vorm van internetoplichting op dit moment. De één-cent-truc is een vorm van oplichting waarbij personen worden opgelicht op een tweedehandssite wanneer ze een product willen kopen of verkopen. De zogezegde koper of verkoper vraagt aan het slachtoffer om op een link te klikken en 1 eurocent over te schrijven als test om te zien of de verdere overschrijving zal lukken. Bij het klikken op de link word je omgeleid naar een valse website die lijkt op de website van normale betalingswebsites als ING of Paypal. Na het ingeven van persoonlijke gegevens en het rekeningnummer kunnen de oplichters aan de bankgegevens van het slachtoffer en kunnen ze zo grote sommen geld opvragen.

 

Valse mails van bekende instanties (phishing)

Bij phishing stuurt een oplichter mails in naam van een bedrijf met het doel je bankgegevens te krijgen. Zo’n mails zijn vaak opgesteld met het logo en in de huisstijl van een bank. De mail bevat meestal ook een weblink met de vraag om wat gegevens te controleren. Klik je op de link, dan neem je het risico om virussen op te halen of dat de oplichter grote bedragen van je rekening haalt.

 

Hoax (nepwaarschuwingen)

Een hoax is een emailbericht dat zich tracht te verspreiden als een kettingbrief. In het emailbericht word je aangespoord om zoveel mogelijk mensen te informeren. Op die manier krijgt de afzender een hele lijst met verschillende adressen die hij kan doorverkopen aan onbetrouwbare bedrijven.

 

Hoe kan je deze vormen van oplichting nu het best voorkomen?

  • Kijk altijd goed naar de URL van de link met het betalingsverzoek. Soms lijken de links sterk op die van de normale website maar werd bv. de letter O vervangen door het cijfer 0 of werd een hoofdletter vervangen door een kleine letter.
  • Klik nooit op vreemde linken.
  • Deel of stuur nooit bankgegevens door via het internet.
  • Wees alert voor mails die geen boodschap met je naam in bevatten, maar beginnen met “geachte klant”
  • Pas op met te lage prijzen voor dure artikelen. Het is vaak te mooi om waar te zijn.

 

 

Safer internet day tips-2