Noodnummer 101

Maatregelen Coronavirus

  

De coronabarometer die sinds maart dit jaar op code geel stond, wordt gedeactiveerd. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Als gevolg daarvan verdwijnt vanaf maandag 23 mei de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en het Passenger Locator Form voor de meeste reizen. Het Overlegcomité stelt vast dat de besmettingen en het aantal nieuwe hospitalisaties een dalende trend volgen. Het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties blijft constant lager dan 1, wat wijst op een duidelijk zwakkere viruscirculatie. Ook het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen schommelt al geruime tijd rond de 100 en blijft daarmee ver onder de drempel van 300.

 

De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken. Men moet dus niet langer een mondmasker dragen in het openbaar vervoer. Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Ook het goed ventileren van binnenruimtes blijft sterk aangeraden omdat het een sterk wapen is tegen virusoverdracht en in het algemeen goed is voor ons welzijn, onze gezondheid en productiviteit.

Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven. Ook vervalt de verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van:

  • het Passenger Locator Form
  • een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing.

Politionele maatregelen

 

Onze politieposten zijn open op afspraak.

 

Ook is het mogelijk om bepaalde aangiften bij het e-loket te doen via https://www.politie.be/nl/e-loket . Er werd een nieuw tijdelijk formulier toegevoegd voor de aangifte van:

  • slagen en verwondingen; 
  • bedreigingen;
  • stalking/belaging;
  • diefstal zonder geweld;
  • oplichting (al dan niet via internet);
  • verlies van voorwerpen of documenten (inclusief identiteitskaart, boorddocumenten, …).  

     

Klik op deze link om naar het e-loket te gaan.

 

Wij vragen uw begrip voor eventuele vertragingen in niet-dringende aspecten van onze werking.

 

De federale overheid staat in voor alle communicatie over de aanpak van het Coronavirus

  • voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689
  • voor vragen over economie: 0800 12 033  

Heb u dus een niet-dringende vraag, bel dan niet naar de politie maar naar de bovenstaande nummers.

Andere contactgegevens:

  • website: https://www.info-coronavirus.be/nl/ - bij "veelgestelde vragen" kan je ook zoeken met kernwoorden om een antwoord op je vraag te vinden.
  • sociale media: de FOD Volksgezondheid informeert ook doorlopend over alle nieuwe ontwikkelingen via Twitter en Facebook.

  

Contact onderzoek

  

De Vlaamse overheid doet aan contactonderzoek, om te vermijden dat het coronavirus zich snel verspreidt onder de mensen. Als je in contact kwam met iemand die ziek is, krijg je mogelijk telefoon (02/214 19 19), sms (8811) of huisbezoek van een contactonderzoeker.

 

De app “Coronalert” blijft ter beschikking van de Belgische burger. “Coronalert” zal de bestaande maatregelen aanvullen en versterken door de uitwisseling van anonieme codes kunnen mobiele telefoons privacyvriendelijk opvolgen wie met wie in nauw contact kwam. Wanneer een app-gebruiker positief test op Covid-19, worden met behulp van deze codes andere app-gebruikers verwittigd die in nauw contact kwamen met de patiënt. Zo wordt opvolging mogelijk voor contacten die de gebruiker niet kent, of zich niet kan herinneren. Meer informatie over de werking van de app vind je op: www.coronalert.be.