Noodnummer 101

Maatregelen Coronavirus

 

Om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken heeft de federale regering een aantal maatregelen opgesteld. Wij proberen deze hier zo goed mogelijk op te lijsten. 

  

Algemene maatregelen

 

Voor een actueel overzicht van alle maatregelen kan je steeds terecht op https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/ - De vragenlijst wordt altijd zo snel mogelijk aangepast volgens de nieuwe besluiten van de Nationale Veiligheidsraad.

 

De Veiligheidsraad heeft beslist dat cafés, discotheken en restaurants dicht moeten blijven, waarschijnlijk tot minstens 8 juni. Hierop wordt er politioneel toezicht gehouden. Niet enkel uitbaters, maar ook aanwezigen riskeren een boete tot 500 Euro. 

 

Alle recreatieve, sportieve en culturele activiteiten, publiek en privé, ongeacht hun omvang, werden opgeschort. Evenementen in onze zone zoals bijvoorbeeld Gent-Wevelgem gaan niet door. Tot eind augustus gaan er geen festivals door.

Alle winkels mogen sinds 11 mei terug open, maar er zijn een aantal regels: De toegang wordt beperkt tot 1 persoon per 10 vierkante meter en een tijdsduur van 30 minuten per klant. Openbare markten kunnen opnieuw toegelaten worden mits akkoord van het lokale bestuur. Dit moet met een circulatieplan en met maximaal 50 kraampjes. Mondmaskers zijn verplicht voor de marktkramers, voor klanten zijn ze sterk aangeraden


Naar het werk gaan is opnieuw mogelijk voor meer mensen, maar thuiswerk moet de norm blijven. Er is ook nog altijd een samenscholingsverbod, waarop alleen gezinnen een uitzondering vormen.

Lichaamsbeweging in de buitenlucht is mogelijk in alle vormen die geen lichamelijk contact vergen, en wordt zelfs aangemoedigd. Maar dit mag nog steeds niet in groep, enkel in het bijzijn van twee andere personen (vriend of familielid). Uitzondering hierop zijn sportclubs, die mogen weer trainingen in de buitenlucht houden, mét de aanwezigheid van een coach en met niet meer dan 20 mensen.

 

Het openbaar vervoer moet zo georganiseerd worden dat de reizigers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen bewaren. 

 Wat betreft mondmaskers deze zijn:

 • Sterk aanbevolen in de openbare ruimte en winkels
 • Verplicht op het openbaar vervoer vanaf het betreden van de luchthaven, het station, op het perron of een halte in de bus, de (pre)metro, de tram, de trein of elk ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd voor gebruikers van 12 jaar en ouder.
 • Verplicht in de scholen vanaf 15 mei 2020 voor personeel en leerlingen vanaf 12 jaar.  Voor de opstart van het onderwijs kan je terecht op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/update-corona-gefaseerde-heropstart-18-mei

Sinds 20/03 worden de grensovergangen ook gecontroleerd. Niet-essentiële verplaatsingen worden niet meer toegestaan. Wie over de grens werkt, mag die wel over. Intussen mogen mensen uit Frankrijk komen winkelen in België, maar voorlopig staat Frankrijk nog niet toe dat Belgen er komen winkelen. 

 

Op 6 april verscheen een nota DCPAF (Directie Frans Nationale Politie) in het kader van verplaatsingen in Frankrijk.

 

Van zodra een Belgische inwoner Frankrijk wenst te betreden dient hij het formulier met als titel "attestation de déplacement international dérogatoire in te vullen en bij zich te hebben.

Dit nieuwe formulier ( Annexe 1) dient vergezeld te zijn ofwel van het formulier "attestation de déplacement dérogatoire - bvb voor een zelfstandige die goederen moet leveren in Frankrijk (samen met alle stavingsdocumenten zoals een bestelbon of bestelmail) - ofwel van het formulier "justificatif de déplacement professionnel" - bvb voor de grensarbeider die zich naar zijn werk begeeft in Frankrijk - waarop de stempel van de Franse werkgever werd hernomen.

De verdere mogelijke afbouw van de maatregelen kan je hieronder zien:

 

Politionele maatregelen

 

Teneinde de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken heeft de federale regering een aantal maatregelen opgesteld. In het kader van de openbare veiligheid en de algemene gezondheid is het van primordiaal belang dat deze strikt worden opgevolgd. Daarom houden wij als politiezone verscherpt toezicht op de naleving van deze maatregelen.

Om onze kerntaken zo optimaal mogelijk te kunnen blijven vervullen worden de lokale commissariaten van Heuvelland, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Moorslede, Vleteren en Zonnebeke tijdelijk gesloten. Voor dringende aangiften kan u terecht bij lokale commissariaten van Ieper, Poperinge Wervik en Staden via een afspraak. De voorziene openingstijden van deze 4 locaties kan u terugvinden op de online afsprakenagenda.

Sinds 17/03 is het lokaal commissariaat van Ieper enkel nog open van 08.00 uur tot 20.00 uur.Er wordt dus enkel op afspraak gewerkt.  We vragen dit te doen enkel voor dringende gevallen of aangiftes. Gelieve niet-dringende aangiftes uit te stellen naar een latere datum.

!! We vragen wel aan iedereen die bij onze diensten komt, hetzij op afspraak, hetzij op uitnodiging, om in een mondmasker te voorzien !!

 

 

Ook is het mogelijk om bepaalde aangiften bij het e-loket te doen via https://www.politie.be/nl/e-loket . Er werd een nieuw tijdelijk formulier toegevoegd voor de aangifte van:

 • slagen en verwondingen; 
 • bedreigingen;
 • stalking/belaging;
 • diefstal zonder geweld;
 • oplichting (al dan niet via internet);
 • verlies van voorwerpen of documenten (inclusief identiteitskaart, boorddocumenten, …).  

   

Klik op deze link om naar het e-loket te gaan.

 

Wij vragen uw begrip voor eventuele vertragingen in niet-dringende aspecten van onze werking.

 

De federale overheid staat in voor alle communicatie over de aanpak van het Coronavirus

 

 • voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689
 • voor vragen over economie: 0800 12 033  

Heb u dus een niet-dringende vraag, bel dan niet naar de politie maar naar de bovenstaande nummers.

Andere contactgegevens:

  

Contact onderzoek

  

De Vlaamse overheid start met telefonisch contactonderzoek, om te vermijden dat het coronavirus zich snel verspreidt onder de mensen. Als je in contact kwam met iemand die ziek is, krijg je mogelijk telefoon (02/214 19 19), sms (8811) of huisbezoek van een contactonderzoeker.

Bijkomende bestuurlijke maatregelen

 

Bijkomende maatregelen worden door het lokale bestuur gecommuniceerd. Je kijkt dus best op de site of Facebookpagina van je gemeente of stad voor meer informatie. Ook met vragen over het al dan niet doorgaan van evenementen ga je best ten rade bij je lokale bestuur.

 

IEPER

Ieper lanceerde een pagina op hun site met alle updates met maatregelen in verband met het coronavirus. Stad Ieper zal dagelijks updates en nieuwe info verspreiden via alle kanalen van de stad. In aanvulling van de federale maatregelen stapt stad Ieper over op een beperkte dienstverlening.

Link naar de website: https://www.ieper.be/coronavirus

 

POPERINGE

Ook Poperinge lanceerde een webpagina met alle updates over het coronavirus. Die webpagina kan je via volgende link terugvinden: https://www.poperinge.be/corona

 

HEUVELLAND

Heuvelland publiceerde een pagina op hun website met alle maatregelen tegen coronavirus in de gemeente. Die pagina kan je hier terugvinden: https://www.heuvelland.be/corona.

 

MESEN

De maatregelen genomen door stad Mesen om verspreiding van Corona in te dijken. Kan je hier, op hun facebookpagina terugvinden:  https://www.facebook.com/messinesmesen/ 

 

LANGEMARK – POELKAPELLE

Ook Langemark – Poelkapelle geeft geregeld updates over het coronavirus in hun gemeente. Die updates kan je via hun site en facebookpagina terugvinden.

https://www.facebook.com/GemeenteLangemarkPoelkapelle/ 

https://www.langemark-poelkapelle.be/corona-lokale-maatregelen-en-laatste-nieuwberichten

 

ZONNEBEKE

Alle info in verband met het coronavirus in zonnebeke kan je hier op hun website terugvinden: https://www.zonnebeke.be/leven_welzijn/veiligheid_preventie/Coronavirus

Of op hun facebookpagina via: https://www.facebook.com/pg/GZonnebeke/posts/

  

WERVIK

Wervik gaf reeds verschillende updates en tips mee, die kan je op hun website en facebookpagina terugvinden.

https://www.wervik.be/corona

https://www.facebook.com/pg/stadWervik/posts/

  

MOORSLEDE

Alle updates van Moorsleden kan je terugvinden op hun facebookpagina en website.

https://www.moorslede.be/coronavirus-covid19

https://www.facebook.com/pg/Moorslede/posts/

  

STADEN

Updates van Staden kan je ook op hun facebookpagina terugvinden.

https://www.facebook.com/GemeenteStaden

http://www.staden.be/nieuwsdetail/1125/update-nieuwe-maatregelen-tegen-coronavirus

  

VLETEREN

Op de site van Vleteren kan je updates terugvinden via https://www.vleteren.be/update-coronavirus .