Noodnummer 101

Fictieve incasso... echte oplichting!

  

   

De Economische Inspectie ontvangt de laatste tijd heel wat meldingen van consumenten die telefonisch of via e-mail benaderd worden door valse incassobureaus. Ze contacteren je in naam van een niet-bestaand incassobureau of gebruiken zelfs de naam en het logo van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders. Je krijgt de boodschap dat je nog een openstaande schuld hebt die je dringend moet voldoen. Je hebt maar enkele dagen de tijd om je zogezegde schuld te betalen en ze dreigen met beslag op je inboedel, je woning en je inkomsten. Vaak gaat dat gepaard met verscheidene telefoontjes of herinneringen per e-mail op zeer korte tijd. Wanneer je meer verduidelijking vraagt over de openstaande schuld, krijg je slechts een heel vaag antwoord. 

 

 

Wat kan je doen als je gecontacteerd wordt?

  • Kijk allereerst na of je het bedrijf kent en of je bij hen inderdaad een onbetaalde schuld hebt en vraag extra informatie. Je kan bijvoorbeeld de oorspronkelijke factuur opvragen. Wanneer het incassobureau die niet kan geven, betwist dan de schuld en vraag om je niet meer te contacteren.
  • Een incassobureau moet altijd verplicht ingeschreven zijn bij de FOD Economie voordat zij hun activiteiten mogen uitvoeren. Ga hier na of het incassobureau ingeschreven is. Is dit niet het geval? Betaal de rekening dan zeker niet, ook niet wanneer het incassobureau dreigt met hoge kosten, deurwaarders of andere maatregelen. Laat je niet onder druk zetten!
  • Geef nooit je persoonlijke gegevens door, zoals een kopie van je identiteitskaart of je persoonlijke bankgegevens. Heb je dat toch gedaan? Vraag dan een nieuw identiteitsdocument aan bij je gemeente, als je je identiteitskaart hebt doorgegeven, of bel Card Stop op 070 344 344, als je je bankgegevens hebt doorgegeven. Neem ook contact op met je bank.
  • Weet dat een beslaglegging alleen via een deurwaarder en niet via een incassobureau kan gebeuren. De inbeslagname van meubilair of goederen kan enkel na de officiële betekening van een dwangbevel door de deurwaarder bij je thuis. Zij wordt nooit per e-mail verzonden.

Heb je toch betaald?

  • Licht jouw bank zo snel mogelijk in.
  • Meld valse incassobureaus op het Meldpunt van de FOD Economie. Kies voor "Aanmaningsbrief ontvangen van incassobureau, advocaat of gerechtsdeurwaarder". Aan het einde van jouw melding krijg je meteen advies en informatie over welke stappen je nog kan ondernemen en wie je daarbij kan helpen.

 

 

Bron

Zaakvoerders opgelet! Bedrijven zijn het slachtoffer van (pogingen tot) "incassofraude"!
De vage (sms-) berichten met dreigingen door gerechtsdeurwaarders zijn intussen gekend als vorm van oplichting. Maar fraudeurs gaan een stuk verder en gebruiken gegevens van bestaande deurwaarders en incasso om hun dreigbrieven op te stellen. Bovendien gebruiken ze de gegevens van jouw bedrijf die ze kunnen vinden via google. Zo is het een stuk moeilijker om feit van fraude te onderscheiden. 2 tips geven we toch mee:
- kijk naar het mailadres van de afzender. Gerechtsdeurwaarders, incasso, en andere soortgelijke bedrijven hebben meestal een herkenbare verwijzing in het adres en werken niet via online providers (gmail, hotmail,...).
- Onverwacht bericht? Niet zeker? contacteer het bedrijf via de gegevens op hun officiële site, niet de gegevens in de mail!
Een alert BIN-lid maakte ons onderstaand voorbeeld over.

Foto's