Noodnummer 101

Voorkom diefstal van werkmateriaal

  

Is je werkmateriaal je lief? Beveilig dan je materiaal tegen een potentiële dief!

  

 gemerkt

De laatste maanden hebben we een stijging opgemerkt in het aantal diefstallen van werkmateriaal uit bestelwagens, voornamelijk van zelfstandigen of werknemers die hun bestelwagen mee naar huis nemen. Met diefstal van werkmateriaal maken dieven snel buit, het nadeel voor de zelfstandige kan al snel oplopen tot duizenden euro’s. Bovendien weten de dieven hoe ze onder de radar moeten blijven. Vandaar dat we er alle belang bij hebben om in te zetten op preventie.

 

In deze infobrochure kan je een aantal snelle en efficiënte maatregelen terug vinden om jouw materiaal en jouw camionette te beveiligen. We hebben ze opgedeeld in een aantal categorieën, gaande van kosteloos/goedkoop naar duurder. Zo past veiligheid binnen elk budget.

 

·         Goede gewoontes

·         Bouwkundige maatregelen

·         Elektronische maatregelen

·         Registratie van je werkmateriaal

 

Wil je de brochure downloaden? Dat kan via deze link.

 

Goede gewoontes

 

Goede gewoontes kosten niets en zijn heel efficiënt:

 

Thuis/bij de firma

  • Bewaar je werkmateriaal steeds in een goed afgesloten tuinhuis (zorg ook voor een degelijk slot)
  • Sluit je camionette steeds zorgvuldig af
  • Maak van je camionette geen etalage en zorg dat waardevol materiaal niet zichtbaar is
  • Parkeer je camionette bij voorkeur in een garage of een andere veilige plaats
  • Moet je toch op de oprit parkeren? Parkeer dan met de laaddeuren zo dicht mogelijk tegen een poort, muur … of parkeer twee camionettes “gat aan gat”.

 

Op de werf of werkplaats zelf

  • Parkeer met de laaddeuren in de richting van de werf
  • Laat de laaddeuren nooit openstaan, ook al moet je voortdurend laden en lossen
  • Laat zo weinig mogelijk materiaal achter op de werkplaats of bewaar alles in een goed afgesloten container/tuinhuis

 

Bouwkundige maatregelen

 

Een trekhaakslot en een bestelwagenslot zijn voorbeelden van bouwkundige maatregelen die je kan nemen om je camionette extra te beveiligen. Beide sloten werken inbraakvertragend, de dief zal namelijk te lang moeten proberen om toegang te krijgen tot je camionette en hij zal sneller opgeven. Maar het visuele aspect van de sloten werkt ook al ontradend voor mogelijke dieven, ze zullen er niet aan beginnen.

 

 

trekhaakslot

 

 

Een trekhaakslot kan je eenvoudig bevestigen zonder gaten te boren in je camionette. Je klikt het T-profiel vast op je trekhaak, waarna je het slot kan sluiten met behulp van een sleutel. Zo zijn de achterdeuren van je camionette extra beschermd. Dit is een ideale oplossing als je voertuig voor langere tijd geparkeerd staat.

 

 

 

 

 

 

 

Let wel, een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Heb je nog zijdeuren die geopend kunnen worden? Dan kan je ook overwegen om een extra opzetslot te installeren:

 

 bestelwagendeuren

 

  

  

Elektronische maatregelen

 

Als aanvulling op de goede gewoontes en de bouwkundige maatregelen kan je ook extra beveiliging installeren zoals camera’s, alarmen of trackingsystemen voor je camionette.

 

De openbare weg mag je als particulier niet filmen, maar als je je camionette op privé-eigendom parkeert kan je een kleine wildlife-camera installeren met zicht op je camionette. Een wildlife-camera is relatief goedkoop en heeft nachtvisie. Een camera werkt zeker al ontradend en stel dat je toch slachtoffer bent van een diefstal, dan kan de politie heel wat nuttige info uit deze beelden halen.  

 

Een camera kan je eventueel ook in je camionette installeren, dan heb je zeker geen problemen met het filmen van openbare weg.

Voor meer info over het plaatsen en registreren van een camera kan je op deze pagina terecht.

Registratie van je werkmateriaal

 

Merk ze

Breng een specifiek kenteken aan, liefst met een onverwijderbaar label of onuitwisbare inkt/verf. Het maakt je materiaal uniek en ook voor potentiële dieven veel minder interessant, want moeilijk om door te verkopen. Eens teruggevonden, kan gemerkt materiaal ook sneller worden terugbezorgd.

 

Bij de preventiedienst van PZ Arro Ieper kan je kosteloos fraudebestendige labels aanvragen met je BTW-nummer om je materiaal te merken. Voor meer info, contacteer: 057/230 517 of Evelyne.vanhove@police.belgium.eu

 

Registreer ze

Noteer altijd het serienummer en alle specifieke kenmerken van je materiaal en machines. Neem foto’s, noteer merk en type en hou zo een inventaris bij. Dit is de beste manier om, bij diefstal, correct en volledig aangifte te doen bij de lokale politie. Zij kunnen op hun beurt hiermee ook gericht onderzoek voeren.

 

Verzeker ze

 

Je kan je werkmateriaal in je camionette laten verzekeren. Sommige verzekeraars bieden een uitgebreide module aan met 24/7 diefstaldekking zonder verhoogde vrijstelling op voorwaarde dat er bijvoorbeeld extra preventieve maatregelen genomen werden. Vraag je verzekeringsagent naar de beste optie voor jou.

 

Meld abnormaal gedrag

Wees alert voor abnormaal gedrag en meld dit meteen op 057 230 500.

 

Vraag verhoogd politietoezicht aan

Ook op je werf kan je bij langdurige inactiviteit verhoogd politietoezicht aanvragen. Dit is gekend als ‘vakantietoezicht’, maar kan ook aangevraagd worden voor werven 

Klik hier voor het aanvraagformulier

 

Toch slachtoffer?

Wordt er toch werf- en/of werkmateriaal gestolen, doe dan steeds aangifte via uw lokaal commissariaat of op 057 230 500 (24/24u, 7/7d).