Noodnummer 101

Smartphone en verkeer: een onveilige combinatie

 

 

 

Sinds donderdag 3 maart 2022 gelden nieuwe bepalingen inzake het verbod op elektronische communicatietoestellen in het verkeer. Voorheen had men het in de wet enkel over de draagbare telefoon, nu gaat het om elk elektronisch communicatietoestel.

👉 Je mag geen elektronisch apparaat met scherm gebruiken, vasthouden of manipuleren tenzij het in een daartoe bestemde houder bevestigd is. Gebruiken, vasthouden of manipuleren mag alleen wanneer je voertuig stilstaat of geparkeerd is. en rood licht of een file valt niet onder “stilstaan”.
👉 Niet enkel het gebruik, maar ook het vasthouden en manipuleren is in het algemeen verboden. Een vaak voorkomend fenomeen is dat de bestuurder de smartphone op de schoot legt (dus niet vast heeft) en regelmatig het hoofd buigt om berichten, mails, filmpjes, … te bekijken, door te scrollen of aan te klikken. Dit is levensgevaarlijk in het verkeer!
Om ook dit fenomeen te verbieden, werd de definitie van elektronische communicatietoestellen nog verder te verruimd tot het manipuleren van het toestel (zonder dat je het toestel in de hand moet hebben).
👉 Aan de andere kant blijft het gebruik van elektronische communicatietoestellen op een relatief veilige manier in de wagen mogelijk. Als het toestel in een daartoe voorziene houder zit en je het bijvoorbeeld als gps-toestel gebruikt, is het onderscheid met een geïntegreerd multimediasysteem in de wagen zelf erg klein. Daardoor kunnen we het gebruik van een vast multimediasysteem en het gebruik van een vastgeklikt ander elektronisch communicatietoestel niet verschillend behandelen.
👉 De inbreuk gaat van de 2de graad over naar de 3de graad. De onmiddellijke inning bedraagt vanaf 3 maart 174 euro (+ administratieve kost 9,06 euro).
👉Een beginnend bestuurder (minder dan 2 jaar zijn/haar rijbewijs motorvoertuig B die een motorvoertuig bestuurt) zal bij een overtreding een verval van het recht tot sturen opgelegd krijgen en meteen minimum het theoretisch en/of praktisch examen opnieuw moeten afleggen (de rechter beslist hierover).