Noodnummer 101

Overzicht veilig fietsen

Fietser op de weg

Fietsen houdt in dat je de weg deelt met andere weggebruikers. Daarom is het ook noodzakelijk je rechten en plichten als fietser te kennen. We geven op deze pagina kort antwoord op enkele van de meest voorkomende vragen.

 

  

Fietscontrolekaart

Vias heeft een fietscontrolekaart gemaakt. Met deze checklist kan je vlug nakijken of je fiets rijklaar is. Op deze site kan je de kaart bekijken.

 

Tips fietsen in groep

Over fietsen in groep bestaan heel wat onduidelijkheden. Aan de hand van een tekst van Secunews hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste regels. 

Fiets labelen 

label

De preventiedienst van Arro Ieper biedt je de mogelijkheid om je fiets gratis te laten labelen met je rijksregisternummer. Dankzij het label kan je fiets gemakkelijker terugbezorgd worden na diefstal. Klik hier voor meer info. 

 

Fietshelm

Hoewel het dragen van een fietshelm niet verplicht is, is het toch belangrijk voor de veiligheid van fietsers in het verkeer. Er zijn echter enorm veel verschillende modellen op de markt. Hoe kies je uit dat aanbod het juiste exemplaar uit voor jezelf of voor je kind? Waar moet je op letten bij de aankoop? En is er een verschil tussen helmen voor kinderen en volwassenen? Bekijk deze pagina voor alle info op een rij. 

Veilig naar school met de fiets

Voor veel leerlingen is de fiets nog altijd het transportmiddel bij uitstek. Wij raden aan om deze tijdens elke vakantie eens na te kijken en te laten herstellen indien nodig. Het overzicht van de uitrusting van een veilige fiets kan hierbij een hulp zijn. Kijk zeker ook de lichten na zodat deze geen probleem vormen. 

Meer tips voor veilig schoolverkeer kan je hier vinden.

 

Zichtbaarheid op de fiets

In oktober 2018 lanceerde FOD Economie de campagne #ZieMeShinen met praktische tips over zichtbaarheid voor fietsers in het verkeer.

Op de site https://www.ziemeshinen.be/ kan je een overzicht vinden van alles wat je kan gebruiken om je in de kijker te fietsen - lichten, fluohesjes en gadgets.

 

fietslichtreflect