Noodnummer 101

Ransomware - uw computer gegijzeld

 

 

De afgelopen jaren zijn al duizenden Belgische internetgebruikers slachtoffer geworden van diverse vormen van ‘ransomware’. Ransomware is een virus dat je computer vergrendelt. Je gegevens worden als het ware ‘gegijzeld’ en de oplichters vragen ‘losgeld’ (vaak in BitCoins) om de bestanden vrij te geven. Ook binnen onze politiezone zijn er al talrijke meldingen gemaakt, zowel van particulieren als van bedrijven. Stel je voor dat je al persoonlijke foto’s plots verdwenen zijn of dat je als bedrijf je klanten- en/of leveranciers kwijt bent, of nog erger …

Ransomware wordt op je computer geïnstalleerd zonder dat je er om vroeg. De kans is groot dat je besmet werd door op een link te klikken of door een bijlage te openen. In sommige gevallen heb je zelfs geen toegang meer tot andere toestellen zoals je externe harde schijf, je USB-stick, je online bestanden … 

 

Hoe kan je jezelf beschermen tegen ransomware?

  • Herken verdachte berichten en open niet zomaar elke bijlage en klik niet zomaar op elke link!
  • Maak back-ups van je bestanden op een veilige plaats of in de cloud. Zo heb je altijd nog een kopie waar de oplichters niet aan konden en dan kan je je bestanden ook stel weer herstellen.
  • Scan regelmatig je apparaten zodat virussen gedetecteerd en verwijderd kunnen worden.
  • Doe regelmatig updates. Op die manier worden kwetsbaarheden in je software hersteld en kan een mogelijk virus minder snel binnendringen; 

  

Wat kan ik doen als ik merk dat de ransomware toeslaat?  

  • Trek onmiddellijk de internetkabel uit of schakel de Wi-Fi uit.
  • Koppel onmiddellijk externe harde schijven los en verwijder USB-sticks uit je computer.

 

Toch slachtoffer van ransomware?

 

  • Betaal niet! Je hebt geen garantie dat je je bestanden terugkrijgt. Bovendien bestaat de kans dat je nogmaals afgeperst zal worden als de oplichters weer geld nodig hebben.
  • Neem een foto van het scherm
  • Sleutel ransomware opzoeken
    Op www.nomoreransom.org kan je nagaan of de ‘sleutel’ om het virus de deblokkeren bestaat. Is dit het geval, dan kan je met deze ‘sleutel’ het virus de blokkeren, je systeem herstellen en je bestanden aan de hand van je back-up recupereren
  • Probeer te achterhalen wat er gebeurde net voor de blokkering (datum en uur)
  • Aangifte bij de lokale politie.
    Doe aangifte bij je lokaal commissariaat. Neem de foto van het scherm mee en vermeld zeker wat er precies gebeurde voor de computer blokkeerde. Heb je toch betaald? Neem dan ook de info over de betaling mee (bedrag, uur, datum, rekening …).

Lees meer in de brochure van CERT, The Federal Cybersecurity Emergency Team : (https://www.cert.be/sites/default/files/ransomware_2019_nl.pdf)

Meer info op deze link: https://www.safeonweb.be/index.php/nl/help-mijn-toestel-gegijzeld

Laatst bijgewerkt op 30/06/2020

Foto's