Noodnummer 101

Microsoft scam

 

 

Bij digitale oplichting merken wij een opstoot van het zogenaamde Microsoft-scam. Oplichters doen zich hierbij voor als medewerkers van Microsoft, Apple of Windows en nemen telefonisch contact op met de vraag de computer over te nemen onder het mom van een ‘doorgedreven beveiligingscontrole’ of naar aanleiding van een zogezegd ‘technisch probleem’ op je computer.

Ga je mee in het verhaal, dan vragen de oplichters of ze je scherm mogen overnemen zodat ze dan bijkomende updates of beveiligingsprogramma’s kunnen installeren. Maar let op, soms moet je zelf deze programma’s installeren! Aan deze hulp hangt ook een prijskaartje vast en dan word je gevraagd of je het geld kan overschrijven. Je haalt dan je bankkaart en lezer uit en voor je het weet geef je je codes in, die de oplichters uiteraard mee kunnen zien …

Oplichters kunnen je ook een e-mail sturen. Weer hebben ze een probleem van op afstand gesignaleerd of werken ze aan een grondige veiligheidscontrole. Er wordt een bestand aangeboden om de computer zogenaamd te beveiligen, maar eigenlijk spoort dit programma paswoorden en andere informatie op.

Wij raden iedereen aan om niet in te gaan op dergelijke aanvragen, noch via e-mail of noch via een telefoongesprek.

 

Gouden regel

Microsoft, Apple, Windows … zal je NOOIT persoonlijk opbellen of mail naar aanleiding van technische en/of veiligheidsproblemen. Twijfel je toch of de oproep echt is, contacteer dan je lokale ICT-verdelen om ondersteuning te vragen. Zij zullen met plezier een grondige én veilige check van je apparaten uitvoeren!

 

Toch slachtoffer?

  • Verwijder onmiddellijk alle programma’s die je door de oplichter moest installeren of de programma’s die hijzelf installeerde.
  • Laat je antivirusscanner lopen en verwijder alle bedreigingen.
  • Heb je codes doorgegeven, verander ze dan onmiddellijk!
  • Contacteer onmiddellijk je bank, misschien kunnen ze de betaling nog tegenhouden.
  • Contacteer eventueel je lokale ICT-verdeler om te helpen met bovenstaande stappen.
  • Maak dan een afspraak bij je lokale politiepost om aangifte te doen. Neem zeker deze info mee:

ð        Datum/tijdstip oproep

ð        Oproepnummer

ð        Kopie van mail met link waarop je geklikt hebt

ð        Bankafschrift als je een betaling hebt uitgevoerd 

 

Meer informatie op: https://www.safeonweb.be/index.php/nl/ik-word-opgebeld-door-een-onbekende-voor-een-pc-probleem