Noodnummer 101

Voorkom diefstal van uw aanhangwagen

De politie vraagt de eigenaars van aanhangwagens aandacht te hebben voor het volgende bericht.

Diefstal van aanhangwagens is een fenomeen dat zich blijft herhalen zowel in onze zone als in de directe omgeving. Omdat aanhangwagens onder de 750 kg nergens geregistreerd staan, is het zeer moeilijk om een gestolen aanhangwagen op te sporen of te herkennen. In een aangifte wordt vaak de kleur van de zijpanelen als enige bijzonderheid aangegeven. Dit is voor dieven echter binnen het kwartier verholpen met een spuitbus lak. Dit maakt het terugvinden van een gestolen aanhangwagen vrijwel onmogelijk en maakt deze ook eenvoudig door te verkopen. De politie wil de eigenaars van aanhangwagens dan ook oproepen tot het nemen van enkele preventieve maatregelen.

U kunt diefstal van uw aanhangwagen voorkomen door de volgende tips:

  •  Stal uw aanhangwagen uit het zicht van de openbare weg.
  • Enkel een disselslot is vaak niet voldoende. Vaak wordt de kabel van de handrem doorgeknipt waardoor de aanhangwagen met behulp van een touw alsnog eenvoudig te verplaatsen is. Veranker uw aanhangwagen dus met een goed kettingslot aan wand of bodem. Let op! Dit mag enkel indien uw aanhangwagen op privé terrein staat en niet op de openbare weg. Maak gebruik van een extra wielklem.
  • Maak uw aanhangwagen uniek door het inslaan van een uniek nummer of code met slagletters, bijvoorbeeld op de boom en as.
  • Hang stickers op uw aanhangwagen. Hoe opzichtiger de aanhangwagen, hoe minder interessant om te stelen (en moeilijker om direct door te verkopen).
  • Neem foto's van uw aanhangwagen. Wordt die toch gestolen dan weet te politie uit te kijken naar welk type aanhangwagen.
  • Er bestaan traceersystemen voor aanhangwagens die de GPS-locatie in reële tijd doorgeven. Bij diefstal kan deze dan gemakkelijker teruggevonden worden.

 

Aangifte

Wordt uw aanhangwagen toch gestolen, doe dan meteen aangifte bij de politie.
Dit kan via onze dispatching via het nummer 057 230 500, en dit 24 uur op 24, 7 dagen op 7.