Noodnummer 101

Voorkom diefstal van werf- en werkmateriaal

 

 

De laatste jaren blijkt uit de criminaliteitsstatistieken van de politie dat het aantal geregistreerde diefstallen op werven is toegenomen. Met bijna 3000 diefstallen in 2018 komt dit gemiddeld op 8 diefstallen per dag.

Met werfdiefstallen bedoelen we zowel bouwmateriaal, klein gereedschap en zwaar materiaal.

Een werfdiefstal kan op ieder moment plaatsvinden, maar er zijn wel een aantal duidelijke risicoperiodes, namelijk wanneer de werf verlaten is: ’s nachts, tijdens het weekend en in het bouwverlof.

Voor de aannemer of zelfstandige kan het nadeel al snel oplopen tot duizenden euro’s. Bovendien kan het ook tot een heuse werkvertraging oplopen als het personeel niet meer over de nodige machines beschikt om de taak af te werken.

Dieven maken met dit soort diefstallen snel buit en ze weten erg goed hoe ze onder de radar moeten blijven. Dit maakt opsporen moeilijk. Vandaar dat we alle belang hebben om in te zetten op sensibilisering en preventie, zeker met het bouwverlof dat nu voor de deur staat!

Tips:

  • Investeer in het opmaken van een beveiligingsplan. Leg hierbij alle interne beveiligingsmaatregelen vast in de vorm van instructies en procedures.
  • Sensibiliseer alle medewerkers op geregelde tijdstippen omtrent de beveiligingsmaatregelen en maak dit eventueel duidelijk aan de hand van affiches of stickers op de werf.
  • Rensponsabiliseer alle medewerkers voor een goed beheer van de goederen en het correct afsluiten van de bouwwerf.
  • Besteed voldoende aandacht aan de inrichting van een bouwwerf. Laat niks rondslingeren, beperk toegangen en zorg voor voldoende (schrik)verlichting. Zorg voor ondoorzichtige hekkens zodat begerige ogen geen inkijk hebben.
  • Beperk het materiaal dat aanwezig is op de werf. Laat bij voorkeur materiaal niet te vroeg leveren.
  • Berg alle materiaal op in een container en sluit deze consequent af.
  • Voor grote werven raden we alarm- en camerasystemen aan. Voor advies hierover, kan je de preventiedienst contacteren op 057 230 517 of via mail:E-mail: Evelyne.vanhove@police.belgium.eu
  • Identificeer, beschrijf en inventariseer je materiaal, compleet met foto's. Breng de bedrijfskleuren en -kenmerken aan op het materiaal. Dit kan ook door het inslaan van een unieke code of de initialen van de firma met slagletters. Maak er een goede gewoonte van om dit bij aankoop van nieuw materiaal of bij vervanging van oud materiaal te doen.
  • Vraag verhoogd politietoezicht voor je werf gedurende lange inactiviteit.

 

Wees alert voor abnormaal gedrag en meld dit meteen op 057 230 500.

Wordt er toch werf- en/of werkmateriaal gestolen, doe dan steeds aangifte via uw lokale politiepunt (op afspraak) of op 057 230 500 (24/24u, 7/7d).

Meer informatie om diefstal uit camionettes te vermijden kan je hier vinden. 

 

Meer info in de brochure van IBZ: Diefstallen op bouwwerven

Laatst bijgewerkt op 01/07/2020