Noodnummer 101

IT awareness: wees voorzichtig met mails

Er circuleren momenteel heel wat frauduleuze e-mails. In die e-mails wordt u gevraagd om een bijlage te openen en/of om sommige persoonlijke of bedrijfsgegevens door te spelen.

 

In onze PZ werd er een opleiding georganiseerd omtrent IT-awareness samenwerking met de firma MME bvba . Tijdens de opleiding werd er gewezen op de gevaren die in een mail kunnen schuilen.

 

Hoe kan u een valse mail herkennen?

Meestal hebben deze mails de volgende kenmerken:

  • Slechte spelling. Soms worden er twee talen los door elkaar gebruikt.
  • Vraag naar persoonlijke informatie zoals bankrekening, volledige naam, enzovoort.
  • Links of documenten die vaak een vreemde naam hebben.
  • Email adressen of links naar websites die afwijken van de officiële kanalen.
  • Vaak wordt er gevraagd om te betalen via diensten zoals PayPall, PaySafe of een andere externe betaalservice.

 

Wees dus aandachtig bij het openen van onbekende mails.

 

Advies: hoe omgaan met verdachte mails:

  • Controleer de afzender aan de hand van de officiële bedrijfspagina. Klopt het e-mailadres met de officiële contactgegevens?
  • Open nooit bijlages die u niet vertrouwd, zeker niet met als deze eindigen op .exe .zip of .Jar. Meestal geeft je virusscanner aan wanneer een dergelijke bestand in je mail zit.
  • Klik niet op links in verdachte mails
  • Stuur geen antwoord, en geef zeker geen persoonlijke gegevens zomaar prijs
  • Wees voorzichtig met uinodigingen voor sociale media, zeker als u de persoon niet kent
  • U kan hiervan altijd melding maken bij de lokale politie.

 

 

Meest voorkomende gevallen van fraude via mail

Hierbij geven we een lijst van mails waarvan er al melding werd gemaakt binnen onze zone of bij collega's uit een andere regio.

Een veelvoorkomende mail is een melding van een openstaande boete vanuit de Federale Politie. Politie of Parket vragen nooit via mail om een betaling uit te voeren en maken ook geen gebruik van online betaalsystemen. De enige bedoeling van deze cybercriminelen is om mensen geld af te troggelen door zich voor te doen als overheidsdienst. Wij raden aan om de bijlage zeker niet te openen en geen persoonlijke gegevens over te maken aan de verzender. U kan het beste de mail direct verwijderen. Ook het betalen van het openstaande bedrag wordt afgeraden.  De politie werkt niet via e-mails voor het betalen van boetes, en maken ook geen gebruik van online betaalopties zoals paypall, Bitcoin, enz. om deze te vereffenen.

Andere mails zijn zogezegd van het Haagse incassobureau Intrum Justitia afkomstig en bevatten een html of zip bestand als bijlage. Wanneer de ontvanger deze aanklikt worden alle bestanden versleuteld en wordt er losgeld gevraagd. Een andere versie van deze e-mail bevat als bijlage een Word-document met verschillende kwaadaardige macro's. Macro's staan standaard in Word uitgeschakeld. Het document laat de ontvanger echter weten dat macro's moeten worden ingeschakeld om de inhoud weer te geven. Als de macro's zijn ingeschakeld wordt er een "dropper" geïnstalleerd die uiteindelijk de TorrentLocker-ransomware zal downloaden en installeren. Incassobureaus zullen zelden of nooit alleen maar een mail sturen.

 

Een andere versie waarvan er melding wordt gemaakt, is een zogenaamde openstaande factuur van bijvoorbeeld Proximus, die via een online betaalsysteem moet vereffend worden. Ook hier gaat het om fraude, neem bij twijfel contact op met uw provider.

In een recent geval van fraude gaat het om valse mails in naam van Saturnus en Mediamarkt. Hier gaat het om een bestelbon die recht geeft op een terugbetaling van een aankoop.

Wij kregen een waarschuwing vanuit de Federale Overheidsdienst voor Financiën in verband met frauduleuze mails. Een aantal van deze e-mails heeft de extensie @minfin.fgov.be of minfin.fed.be@europe.com. Die lijken heel hard op mails van Financiën maar worden door hen niet gebruikt.
  
Heeft u vragen over deze laatste vorm van fraude? 
Bel het Contactcenter van de FOD Financiën  via 0257 257 57 (normaal tarief)

Daarbovenop circuleren er mails die u onterecht een bedrag van 50€ aanrekenen voor een online aankoop van Windows. Dit is tevens een geval van fraude.