Noodnummer 101

let op voor sextortion!

 

 

 

  

De laatste maanden afgeperst met naaktfoto’s? Trap er niet in! Dit is een vaak gebruikte vorm van oplichting.

De FOD Economie zag een serieuze stijging van het aantal meldingen tijdens de corona-crisis. Maar liefst 1300 meldingen bij het meldpunt in april. Dit is een verzevenvoudiging in vergelijking met de maand ervoor! Opvallend is wel dat er weinig aangiftes komen voor dit type oplichting. Er leeft een groot schaamtegevoel bij de slachtoffers.  

In sommige gevallen krijg je een mail waarin de oplichters beweren dat ze naaktfoto’s van je hebben terwijl je een pornosite bezocht. Ze hebben software geïnstalleerd op je computer waardoor ze continue in de gaten kunnen houden. Geef je hen geen geld of BitCoins, dan verspreiden ze de beelden aan je contacten op sociale media. En als klap op de vuurpijl vermelden ze één van jouw (oude) wachtwoorden in de mail … Dit is schrikken, zeker als je weet dat het wel eens waar zou kunnen zijn … In de meeste gevallen is dit het niet, laat je dus niet vangen en betaal nooit!

Het kan ook zijn dat je uit het niets een vriendschapsverzoek krijgt op sociale media van iemand die je niet kent. Nadat je die persoon toevoegt en het gesprek aangaat, beweert hij/zij ook plots dat hij beelden heeft. En weer moet je met geld over de brug komen of anders …

In het ergste geval gaat het gesprek al snel de dubbelzinnige richting uit en voor je het weet heb je toch een naaktfoto gestuurd. Betaal zeker nooit, je bent namelijk nooit zeker dat het afpersen zal stoppen en doe zeker aangifte.

Hoe kan je je hiertegen beschermen?

  • Dek voor alle zekerheid je webcam van je computer af.
  • Kreeg je toch een mail met je oud wachtwoord erin? Verander dan al je wachtwoorden.
  • Let op als je vriendschapsverzoeken krijgt van vreemden!
  • Wil je toch foto’s sturen, zorg dan dat je onherkenbaar op beeld staat.
  • Stuur de mail door naar verdacht@safeonweb.be zodat de afzender en eventuele schadelijke links geblokkeerd kunnen worden.
  • Maak melding van het feit op https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/

Heb je toch geld gestort? Doe dan zeker aangifte bij je lokaal commissariaat en neem zo veel mogelijk bewijsmateriaal mee.

Bron: https://news.economie.fgov.be/189031-afgeperst-met-naaktfoto-s-trap-er-niet-in