Noodnummer 101

Politiezone Arro Ieper zet drone in.

 

  

PZ Arro Ieper is recent overgaan naar de aankoop van een drone. Vooraf heeft de zone al voor een aantal gelegenheden een drone gehuurd, bijvoorbeeld tijdens de heksenstoet in Beselare vorig jaar.

Een drone kan een handig instrument zijn bij evenementen, maar ook bij verkeersacties, recherche en onderzoek rond milieu-inbreuken. Ook laat een drone toe gerichter te controleren, wat dan weer een efficiëntere manier van werken is, gezien 1 drone op die manier een aantal manschappen kan uitsparen die dan elders inzetbaar zijn.

De keuze viel op een Mavic 2 Enterprise, een heel compact toestel van 1,2 kilogram dat snel operationeel inzetbaar is. Het toestel heeft een camera waarmee in 4K beelden kunnen worden gemaakt, en een basis infrarood-thermische camera. De beelden van deze twee kunnen elkaar overlappen, om bijvoorbeeld bij opsporing ’s nachts optimaal zicht te hebben. Daarnaast heeft de drone ook een speaker, waarmee berichten kunnen worden afgespeeld, en spotlights.

 

Bovenop deze investering werd er een extra zoom camera gekocht. Deze camera kan 30 keer optisch inzoomen, en die beelden dan nog eens 6X digitaal versterken. Zo is het mogelijk om beelden te maken en tegelijk ver van het risico te blijven. De camera moet voorlopig op een huurtoestel geplaatst worden, maar het valt niet uit te sluiten dat onze zone in de toekomst een nog grotere drone aankoopt. Goeie contacten zorgen er echter voor dat ook deze huurdrone bijna onmiddellijk inzetbaar is voor het gebruik van de zoomcamera.

 

Via beveiligde servers is er beelddoorstraling mogelijk zodat niet enkel de politie maar ook de burgemeesters en de brandweer alles kunnen volgen. De totale kostenplaats van drone en camera ligt rond de 7000 euro.

 Commissaris Bob Mestdagh is de referentiepersoon voor PZ Arro Ieper wat betreft drones. Als gediplomeerd piloot heeft hij de nodige opleidingen gekregen om bijvoorbeeld ook te kunnen filmen zonder dat hij de drone zelf kan zien. Het aangekochte model kan op enkele honderden meters afstand bestuurd worden.  Dit project is een samenwerking met PZ Grensleie, die ook in de opleiding van een piloot voorziet.

 

Deze drone is anders dan de klassieke vrijetijdsdrone.

Een vrijetijdsdrone mag niet meer wegen dan 1 kilogram, en mag enkel op privéterrein gebruikt worden op een maximumhoogte van 10 meter.