Noodnummer 101

Identiteitsdiefstal

 

Identiteitsdiefstal, het iedereen overkomen. Oplichters zoeken naar manieren om gegevens van je te verkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld via phishing. Je krijgt een mail met een link waarin je gevraagd wordt om gegevens door te geven. Je gegevens kunnen ook gestolen worden door valse vacatures of zoekertjes. Je reageert bijvoorbeeld op een vacature en via mail wordt een kopie van je identititeitskaart gevraagd. Via een zoekertje kan een kopie gevraagd worden om je geloofwaardigheid te bewijzen. Een andere manier is via malware. Dit is een virus dat op je computer geïnstalleerd wordt en hiermee kan de oplichter jouw data stelen en doorsturen. Dit virus komt meestal op jouw computer terecht omdat je een verdachte link in een mail hebt geklikt.
De gevolgen zijn groot, want zo kan de oplichter visakaarten aanvragen, gigantische schulden maken, huizen proberen te verkopen, gsm-abonnementen afsluiten, pakjes bestellen … allemaal op jouw naam.

Enkele tips om je hiertegen te beschermen:

  • Klik niet op phishingberichten. Vaak doen oplichters zich voor als medewerkers van overheidsdiensten of pakjesbedrijven zodat je ongewild persoonlijke gegevens aan hen doorgeeft. Surf naar de echte site en controleer of de boodschap echt is.
  • Scherm profielen van sociale media af: vaak wordt gestolen informatie gecombineerd met online beschikbare data om het geloofwaardiger te maken.
  • Hou je antivirusprogramma en je toestellen up-to-date.
  • Wees kritisch als een kopie van je identiteitskaart wordt gevraagd. Het is bij wet vastgelegd wie een kopie mag vragen: banken, politie en overheidsdiensten. Je identiteitskaart als klantenkaart mag, als je daar toestemming voor geeft.

Meer informatie op de site van de Gegevensbescherminsautoriteit: https://www.gegevensbeschermingsautoriteit.be/burger/startpagina

Toch slachtoffer? Doe zeker aangifte bij je regiopost van de lokale politie. Je identiteitskaart met uniek nummer wordt dan als gestolen geregistreerd. Je krijgt nadien een nieuw exemplaar, met nieuw nummer. Zo kun je nadien bewijzen dat jouw kaart gestolen was.

Bron: Desinformatie VRTnieuws