Scholen

Derde leerjaar 

Aan de hand van een aantal speelse tips en tricks willen we de leerlingen een zekere ‘basisalertheid’ op het internet bijbrengen. Het is dus zeker niet de bedoeling om hen van het internet weg te houden. Nadien kunnen ze onderstaande flyer inkleuren, het brilletje uitknippen en opzetten om naar huis te gaan. Met de boodschap “Hé, mama, papa, kijken jullie mee als ik online ga?” worden de ouders ook bereikt en bewust gemaakt.

Aangezien we voor dit luik van de campagne met een erg jeugdige doelgroep te maken hebben krijgen we hiervoor de inhoudelijke steun van Child Focus. 

Bij het aanvragen van het lespakket krijg je:

  • PDF met digitale pancartes
  • Per leerling een brilletjes-flyer
  • Bijkomende tips voor de ouders 

Zesde leerjaar 

In samenwerking met de Vives Kortrijk, stad Kortrijk, Ieper, Brugge, Blankenberge werkte politiezone Arro Ieper een escape box uit waarin de leerlingen van het 6e leerjaar een denkbeeldige weg afleggen doorheen de cyberwereld. Ze worden hierbij geconfronteerd met verschillende thematische vraagstukken rond veilig internetten en nemen het tegen elkaar op in een tijdsrace in de zoektocht naar de verdwenen Renée.  

De cybersafe kan uitgeleend worden, maar er is wel een uitgebreide infosessie nodig voor de leerkrachten die de box gaan begeleiden. Contacteer ons via het contactformulier voor meer info. 

Vijfde en zesde leerjaar 

We raden aan om dit stellingenspel enkel te geven in klassen waar online onrespectvol met elkaar omgegaan wordt en/of waar er online gepest wordt. Deze les heeft ook enkel effect als er vanuit de school ook preventief rond gewerkt wordt en als ouders zich engageren om hun kinderen hier rond te sensibiliseren.

In de klas hangen 3 emoji’s (duimpje omhoog = ik vind dit oké, boze emoji = ik ben boos en ik reageer, en een emoji die niets durft zeggen = ik vind dit niet oké maar ik durf niet reageren). De leerlingen krijgen een tiental stellingen voorgeschoteld en ze moeten bij de emoji gaan staan die het meest bij hen past. Ze mogen dan ook hun mening toelichten. Enkele voorbeelden van stellingen: 

  • Op de speelplaats vindt een discussie plaats over welk spel nu het leukst is: Fornite of Minecraft.
  • Er wordt een Messenger-groepje aangemaakt, maar één leerling wordt niet toegevoegd en er wordt over die persoon geroddeld. 
  • ...

De stellingen kunnen ook in onderling overleg aangepast worden. 

Nadien krijgen de leerlingen een 'charter' om te ondertekenen met enkele afspraken. Dit charter is dan een bewijs van het klasengagement tegen onrespectvol handelen en tegen cyberpesten. 

Contacteer ons via het contactformulier voor meer info. 

Naar top