Noodnummer 101

Labelen van fietsen

 

 

fietslabelen   

 

 

 

Gratis bestaat niet meer? Toch wel! Bij politiezone Arro Ieper kan je nog steeds je stalen ros gratis laten labelen!

Wat zijn de voordelen?

 • Dankzij het label kan je fiets gemakkelijker terugbezorgd worden na diefstal.
 • Met het label maak je je fiets iets unieker, waardoor dieven al gauw afgeschrikt worden om hem te stelen of om hem eventueel door te verkopen.
 • Je ontvangt ook een fietsregistratiefiche waarop je de belangrijkste kenmerken van je fiets kan noteren. Stel dat je fiets gestolen wordt, neem dan deze fiche mee om aangifte te doen. Tip: neem ook een foto van je fiets. Dit vergemakkelijkt de aangifte.

 

 

Hoe kan ik mijn fiets laten labelen?

 • Stuur een mailtje naar E-mail: Evelyne.vanhove@police.belgium.eu met vermelding van je rijksregisternummer, het aantal te labelen fietsen en je adresgegevens. Je ontvangt dan de labels, je fietsregistratiefiche en een begeleidende brief met meer info via post.

 

 

 

 • Breng je fiets naar één van de fietslabelacties georganiseerd door de gemeente, meestal in samenwerking met de lokale politiepost. Vergeet ook zeker je identiteitskaart niet! 

 

Enkele tips om fietsdiefstal te voorkomen

 

 • Maak je fiets altijd slotvast, ook als je maar eventjes weg bent.
 • Gebruik een degelijk slot. Bevestig hiermee het kader aan een vast voorwerp. Gebruik desnoods twee sloten.
 • Laat niets achter in je fietstassen of op de bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, drinkbus, enz.
 • Maak waar mogelijk gebruik van de fietsenstalling.
 • Gebruik de fietsfiche die je  bij de preventiedienst kan krijgen om een goede beschrijving van uw fiets te maken. Houd je  fietsfiche goed bij.
 • Als je een tweedehandsfiets koopt, laat dan nakijken of de fiets niet als gestolen geregistreerd staat alvorens er je eigen rijksregisternummer in te laten zetten.
 • Doe bij diefstal steeds aangifte bij de politie. Met je fietsfiche kan je een goede beschrijving van je fiets geven.
 • Je kan hier de tips nog nalezen in de folder 'Laat je fiets niet aan zijn (s)lot over'.

 

Waarom worden fietsen niet meer gegraveerd?

Vroeger werden fietsen inderdaad gegraveerd, maar dit is nu niet meer het geval. Bij sommige elektrische fietsen of koersfietsen vervalt de garantie als je in het frame graveert. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Onze nieuwe fraudebestendige sticker beschadigt je stalen ros niet en is erg moeilijk te verwijderen. Bovendien worden de stickers met een professionele printer gemaakt, hierdoor vermijd je ook dat door een niet-vaste hand je rijksregisternummer niet volledig recht op je fiets terecht komt.

 

Fiets toch gestolen?

Neem een kijkje op https://www.bikebank.be/ Hier kan je op zoek gaan naar jouw gestolen fiets. Fietsen die onbeheerd worden teruggevonden worden op de website geplaatst met een foto en hun belangrijkste kenmerken.

Als je rijksregisternummer op het kader van je fiets staat, neemt de politie onmiddellijk contact met je op wanneer zij jouw fiets onbeheerd hebben teruggevonden. De preventiedienst helpt je graag verder om je fiets te labelen.

Doe ook zeker altijd aangifte als je fiets gestolen wordt. Het is belangrijk dat de politie weet waar en hoeveel fietsen er worden gestolen. Je kan de diefstal snel en gemakkelijk melden via www.policeonweb.be.

 

Laatste update: 18 juni 2020