Noodnummer 101

Labelen van fietsen

 

 

fietslabelen   

 

 

 

In PZ Arro Ieper worden de fietsen niet langer gegraveerd met het rijksregisternummer omdat bij nieuwe fietsen de garantie op het frame zo vervalt. Dit veroorzaakte vaak problemen. Vandaar dat er nu wordt gewerkt met een fraudebestendig label waarop je rijksregisternummer staat. Deze sticker beschadigt je fiets niet en is ook erg moeilijk te verwijderen.

Dankzij het label kan je fiets gemakkelijker terugbezorgd worden na diefstal. Bovendien maak je met het label je fiets iets unieker, waardoor dieven al gauw afgeschrikt worden om hem te stelen of om hem eventueel door te verkopen. Als je je fiets laat labelen bij de preventiedienst, dan ontvang je ook een fietsregistratiefiche waarop je de belangrijkste kenmerken van je fiets kan noteren. Stel dat je fiets gestolen wordt, neem dan deze fiche mee om aangifte te doen. Tip: neem ook een foto van je fiets. Dit vergemakkelijkt ook de aangifte.

angifte te doen. Tip: neem ook een foto van je fiets. Dit vergemakkelijkt ook de aangifte.

 

 

Hoe kan ik mijn fiets laten labelen?

 • Stuur een mailtje naar pz.arroieper.preventie@police.belgium.eu met vermelding van je rijksregisternummer, het aantal te labelen fietsen en je adresgegevens. Je ontvangt dan de labels, je fietsregistratiefiche en een begeleidende brief met meer info via post.
 • Contacteer de preventiedienst via telefoon 057 230 517 of via mail pz.arroieper.preventie@police.belgium.eu voor een afspraak op het hoofdcommissariaat.
 • Breng je fiets naar één van de fietslabelacties georganiseerd door de gemeente, meestal in samenwerking met het lokaal commissariaat. Hieronder vind je een overzicht van de geplande fietslabelacties: 

 

 

Een gemerkte fiets (ver)kopen

Ja, je kan een gemerkte fiets (ver)kopen. Maar er zijn wel een aantal zaken waarop je moet letten:

 1. Controleer of het rijksregisternummer op de fiets overeenkomt met het rijksregisternummer van de eigenaar. Is dit niet het geval, vraag dan of de verkoper  een document (factuur, zelf gemaakt verkoopsdocument) kan tonen waaruit blijkt dat hij de eigenaar is van de fiets.

 

 1. Bij de verkoop stellen jullie best een “verkoopsdocument” in twee exemplaren op met volgende informatie:
 • Naam verkoper
 • Naam koper
 • Kenmerken fiets (kleur, merk, markering met rijksregisternummer eigenaar)
 • Prijs
 • Datum en plaats opstellen document
 • Handtekening koper en verkoper

De koper bewijst hiermee dat hij de nieuwe eigenaar van de fiets is. Zo kan de verkoper de fiets trouwens niet plots als gestolen opgeven. Met dit document kan de koper ook bij de preventiedienst van PZ Arro Ieper terecht om de fiets te laten labelen met zijn rijksregisternummer.

 

Enkele tips om fietsdiefstal te voorkomen

 

 • Maak uw fiets altijd slotvast, ook als u maar eventjes weg bent.
 • Gebruik een degelijk slot. Bevestig hiermee het kader aan een vast voorwerp. Gebruik desnoods twee sloten.
 • Laat niets achter in je fietstassen of op de bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, drinkbus, enz.
 • Maak waar mogelijk gebruik van de fietsenstalling.
 • Gebruik de fietspas die u bij de preventiedienst kan krijgen om een goede beschrijving van uw fiets te maken. Houd uw fietspas goed bij.
 • Als u een tweedehandsfiets koopt, laat dan nakijken of de fiets niet als gestolen geregistreerd staat alvorens er uw eigen rijksregisternummer in te laten zetten.
 • Doe bij diefstal steeds aangifte bij de politie. Met uw fietspas kan u een goede beschrijving van uw fiets geven.
 • U kan hier de tips nog nalezen in de folder 'Laat je fiets niet aan zijn (s)lot over'.

  

 

Fiets toch gestolen?

Neem een kijkje op http://www.gevondenfietsen.be/. Hier kan je op zoek gaan naar jouw gestolen fiets. Fietsen die onbeheerd worden teruggevonden worden op de website geplaatst met een foto en hun belangrijkste kenmerken.

Als je rijksregisternummer op het kader van je fiets staat, neemt de politie onmiddellijk contact met je op wanneer zij jouw fiets onbeheerd hebben teruggevonden. De preventiedienst helpt je graag verder om je fiets te labelen.

Doe ook zeker altijd aangifte als je fiets gestolen wordt. Het is belangrijk dat de politie weet waar en hoeveel fietsen er worden gestolen. Je kan de diefstal snel en gemakkelijk melden via het e-loket.