Noodnummer 101

Veilig Online

 

Het internet biedt talloze opties op vlak van kopen, verkopen of contacten leggen. Helaas zijn er ook veel risico’s verbonden aan deze digitale vorm van communicatie. Met deze campagne wil de preventiedienst inzetten op informatie en bewustmaking, met specifieke focus op wat de burger zelf kan doen om zich te beschermen tegen oplichting via internet. Hiervoor werd geïnvesteerd in een herkenbare campagnestijl die op zoveel mogelijk dragers en/of via zoveel mogelijk kanalen toegepast kan worden en die ook een zo breed mogelijk publiek aanspreekt. Deze campagnestijl wordt telkens aangepast op maat van de specifieke doelgroep:

 

Meer informatie:

Preventiecoördinator
Evelyne.vanhove@police.belgium.eu
057 230 517

 

Terug

  

 

Derde leerjaar

 

In het kader van het project “Veilig Online” gaat de preventiedienst ook dit jaar in verschillende klassen van het derde leerjaar langs om een kort lesje te geven. Aangezien we voor dit luik van de campagne met een erg jeugdige doelgroep te maken hebben krijgen we hiervoor de inhoudelijke steun van Child Focus. De symbolische aftrap voor dit project wordt gegeven op 6/2/2018, Safer Inernet Day, de jaarlijkse dag voor een veiliger en beter internet over de hele wereld. De uitdaging van vandaag is vooral om het internet beter te maken voor kinderen en jongeren.

Het doel van deze lesjes is niet om de leerlingen weg te houden van het internet, maar om hen een zekere basisalertheid bij te brengen. De leerlingen krijgen op een speelse manier wat tips en tricks mee om veilig te surfen. Nadien kunnen ze onderstaande flyer inkleuren, het brilletje uitknippen en opzetten om naar huis te gaan. Met de boodschap “Hé, mama, papa, kijken jullie mee als ik online ga?” worden de ouders ook bereikt en bewust gemaakt van …

Bijkomende tips worden digitaal bezorgd aan de school, zodat deze via de eigen kanalen van de school aan de ouders verspreid kunnen worden.

veilig online 4

 

veilig online 5

 

Heb je vragen of twijfels over het internetgebruik van je kind? Had je graag wat extra tips gekregen? Wil je graag een gesprek aangaan met je kind over veilig internetten maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Met de tips die je hier vindt, trek je vast en zeker het één en ander op gang.

Heb je als leerkracht nog vragen of twijfels over internet op school? Hoe maak ik van mijn leerlingen kritische internet gebruikers? Hoe reageer ik op cyberpesten? Hoe communiceer ik over online seksualiteit? Tips hierover vind je hier.

We geven je ook graag nog enkele handige links mee over veilig internetten:

 

 

  

  

Terug

Tweede jaar secundair

Naar jongeren toe, heeft de preventiedienst reeds enkele jaren ervaring in het sensibiliseren rond hoe je veilig sociale media gebruikt.

In 2020 werd duidelijk dat jongeren niet alleen vragen hebben over hoe ze de privacy-instellingen op hun account kunnen aanpassen, maar dat er ook vaak vragen opduiken rond andere fenomenen: sexting, sextortion, portretrecht, cyberpesten, online relaties, phishing en moneymuling. Voor deze doelgroep werd een interactieve infosessie opgemaakt van ongeveer een lesuur waarin al deze onderwerpen behandeld worden.

Per schooljaar zijn een aantal sessies beschikbaar. Elke middelbare school binnen de zone kan een aanvraag doen voor hun tweede graad.

 

Terug

 

Senioren- Kwetsbare groepen

 

Senioren en kwetsbare doelgroepen worden steeds vaker het slachtoffer van sluwe online oplichters. Voor hen is het soms nog moeilijker om echte berichten te onderscheiden van valse phishing-berichten en om echt nieuws van het ‘fake news’ te onderscheiden.

Voor deze doelgroep werd een interactieve infosessie op maat gemaakt. Veel technische voorkennis is niet nodig!

De nadruk ligt op deze fenomenen: sociale media, online veiligheid, phishing, vriendschapsfraude, microsoft scam, fake news, veilig (ver)kopen en sextortion.

 

Deze infosessie kan enkel aangevraagd worden door de steden en gemeenten binnen de politiezone. Geïnteresseerden kunnen daarna bij hun stad of gemeente inschrijven.

Nieuwe sessies worden later aangekondigd. 

Terug

 

Brede bevolking

De brede bevolking wordt alert gemaakt voor oplichting via internet. . De belichte fenomenen zijn bedrog bij online handel, voorschotsfraude en emotiefraude. Voor deze doelgroep werd samengewerkt met de Buurt Informatie Netwerken.

Concreet werd een affiche ontwikkeld, die ruim verspreid werd binnen Arro Ieper, zodat de bevolking naar de website van de politiezone wordt geleid voor meer tips en tricks. Samen met de lokale recherche werd ook een plooifolder ontwikkeld met de 15 belangrijkste tips. Deze flyer kan je aanvragen via e-mail (Evelyne.vanhove@police.belgium.eu) of je kan hem hier downloaden.

De tips vind je hieronder nog even op een rij:

 1. Check de contactgegevens van de verkoper of ondernemer
 2. Zoek het ondernemingsnummer van de verkoper op
 3. Zoek op door wie en wanneer de domeinnaam van de website geregistreerd werd
 4. Bewaar alle gegevens
 5. Geef nooit voorschotten zonder dat je het goed zelf gezien hebt
 6. Bekijk op voorhand goed wat je werkelijk zal moeten betalen en of je bedenktijd hebt
 7. Controleer of de betaling verloopt via een beveiligde site
 8. Een cheque ontvangen? Als je een cheque ontvangt van een koper, doe dan niets tot de bank heeft bevestigd dat het een echte (gedekte) cheque is.
 9. Stort in afwachting geen geld terug aan de koper
 10. Krijg je een e-mail dat je de loterij hebt gewonnen? meteen deleten! Je kan niet winnen zonder deel te nemen
 11. Krijg je een e-mail van een kennis die je hulp vraagt vanuit het buitenland? Contacteer die persoon telefonisch om te zien of hij/zij echt hulp nodig heeft
 12. Stort bijdragen aan goede doelen die je kent
 13. Wees alert wanneer een kandidaat-partner om geld begint te vragen
 14. Wees beducht wanneer je je via webcam blootgeeft
 15. Werk met een erkend relatiebureau of controleer de naam van de datingsite en de gegevens van je kandidaat-parter op het internet

 Meer tips vind je op http://www.safeonweb.be/

Meer tips, info en actuele risico’s vind je terug via volgende links/websites:

 

Terug

   

Ouders

Kinderen en jongeren zijn al erg vroeg vertrouwd met sociale media, maar vaak zijn ze zich niet echt bewust van de gevaren die hiermee gepaard kunnen gaan. Enkele voorbeelden van mogelijke gevaren:

 • Cyberpesten: online pesten
 • Grooming: het benaderen en manipuleren van een kind door een volwassene met het oog op seksueel contact
 • Sexting: het versturen van pikante foto's of naaktfoto's van zichzelf via sms, mail, webcam ... Dit maakt deel uit van het experimenteren van jongeren op seksueel vlak en is op zich niet problematisch, maar er zijn wel enkele risico's aan verbonden
 • Phishing: het ‘hengelen’ naar je persoonlijke gegevens of bankkaartgegevens
 • Sextortion: een onbekend persoon probeert contact met je leggen en al snel wordt het gesprek ‘pikanter’ waarna naakfoto’s gevraagd worden. Eenmaal de oplichter deze foto’s ontvangt, dreigt hij ermee om deze openbaar te maken aan alle online vrienden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt
 • ‘Moneymuling’ of geldezels: via sociale media krijgt de jongere de vraag of hij niet snel wat geld wil bijverdienen. Hij/zij moet enkel zijn bankkaart en bankrekening ter beschikking stellen. Criminelen die geld verkrijgen via phishing gebruiken de bankrekening van het slachtoffer (of de geldezel) dan om het frauduleus geld door te sluizen. Hier krijgt het slachtoffer dan een ‘royale vergoeding’. Dit kan heel anders uitdraaien: je bent als geldezel namelijk ook strafbaar, je bezorgt heel wat onschuldige mensen veel leed en je eigen rekening kan ook door hen geplunderd worden.
 • Gevaarlijke ‘challenges’ of uitdagingen: de groepsdruk op sociale media is groot en de drang naar veel likes is groot, zeker voor jongeren en kinderen. Zo kunnen ze aangespoord worden om deel te nemen aan gevaarlijke online ‘challenges’ om erbij te horen. Een voorbeeld van zo’n challenge is de ‘bright eye challenge’ waarbij kinderen en jongeren een zakje bleekwater op hun ogen leggen om de kleur ervan te doen veranderen. De aanleiding voor deze ‘challenge’ was een vervalste video op Tik Tok.

  

 

Meer tips over hoe je als ouder hierop kan inspelen vind je via deze links:

Tips voor ouders om mee te waken over het veilig internetgebruik van je kind(eren), vind je hier  terug of via onderstaande link: http://www.childfocus.be/nl/preventie/veilig-internetten/ouders.

Indien je als ouder vragen en/of opmerkingen hebt over het internetgedrag van je kinderen, aarzel niet om contact op te nemen met de preventiedienst van Politiezone Arro Ieper (057 / 230 517 of Evelyne.vanhove@police.belgium.eu) of met Child Focus op het telefoonnummer 116 000 (gratis, 24/24u, 7/7d).

 

Terug