Noodnummer 101

Elektronisch rijbewijs

 

 

Sinds 7 juli 2010 is het elektronische Europese rijbewijs (bankkaartmodel) in België van toepassing. Dit is slechts 10 jaar geldig, net zoals de elektronische identiteitskaart. Na 10 jaar moet je het rijbewijs vernieuwen in het stadhuis.

In tegenstelling tot de elektronische identiteitskaarten laat de federale toepassing voor rijbewijzen momenteel niet toe om bestuurders aan te schrijven als het rijbewijs bijna verstreken is. Je ontvangt dus geen brief als je rijbewijs vervalt.

Je moet zelf de einddatum checken en tijdig de hernieuwing van jouw rijbewijs aanvragen. De datum bij 4b op de afbeelding geeft de vervaldag aan.

We raden aan om een dag te prikken in je digitale agenda, 3 maanden voor de vervaldatum, zodat je een melding krijgt dat je rijbewijs binnenkort zal vervallen. Deze periode is ruim voldoende voor de procedure om een nieuwe kaart te krijgen. 

 

De eerste bankaartmodellen zijn uitgegeven in 2010 door enkele pilootgemeenten. Sedert 2013 leveren alle gemeenten bankaartmodellen af. Het merendeel van de rijbewijzen bankaartmodel zal dus pas voor de eerste keer verlopen in 2023.