Noodnummer 101

Diefstal aanhangwagens

Diefstal van aanhangwagens komt nog steeds frequent voor in de omgeving van de politiezone Arro Ieper. Omdat aanhangwagens onder de 750 kg nergens geregistreerd staan, is het zeer moeilijk om een gestolen aanhangwagen op te sporen of te herkennen. In een aangifte wordt vaak de kleur van de zijpanelen als enige bijzonderheid aangegeven. Dit is voor dieven echter binnen 10 minuten verholpen met een spuitbus lak. Dit maakt het terugvinden van een gestolen aanhangwagen vrijwel onmogelijk en maakt deze ook eenvoudig door te verkopen. De politie wil de eigenaars van aanhangwagens dan ook oproepen tot het nemen van enkele preventieve maatregelen.

Je kunt diefstal van je aanhangwagen voorkomen door de volgende tips:

  •  Stal je aanhangwagen uit het zicht van de openbare weg.
  • Enkel een disselslot is vaak niet voldoende. Vaak wordt de kabel van de handrem doorgeknipt waardoor de aanhangwagen met behulp van een touw alsnog eenvoudig te verplaatsen is. Veranker je aanhangwagen dus met een goed kettingslot aan wand of bodem. Let op! Dit mag enkel indien je aanhangwagen op privé terrein staat en niet op de openbare weg. Maak gebruik van een extra wielklem.
  • Maak je aanhangwagen uniek door het inslaan van een uniek nummer of code met slagletters op een strategische plaats, bijvoorbeeld op de boom en as. Noteer ergens het uniek nummer.
  • Hang stickers op je aanhangwagen. Hoe opzichtiger de aanhangwagen, hoe minder interessant om te stelen (en moeilijker om direct door te verkopen)
  • Neem foto's van je aanhangwagen. Wordt die toch gestolen dan weet de politie uit te kijken naar welk type aanhangwagen.
  • Er bestaan traceersystemen voor aanhangwagens die de GPS-locatie in reële tijd doorgeven. Bij diefstal kan deze dan gemakkelijker teruggevonden worden.